Dr. Kovács Teodóra Zita

Fogorvos

Szakterülete, fő érdeklődési kör: Gyermekfogászat

Szakmai gyakorlata:

2023 – Gyakorlati Tippek és Trükkök a direkt posterior restaurációk világában
2022 – A gyermekfogászat speciális kérdései
2021 – 21. századi fogászat: 2. Sürgősségi ellátás a gyermekfogászatban
2020 – Fogorvosi diploma

Nyelvismeret: angol

Üdvözlöm! Dr. Kovács Teodóra Zita vagyok. 

Fogorvosi diplomámat 2020-ban szereztem a Debreceni Egyetemen, ezután pedig rögtön gyermekfogászati praxisban helyezkedtem el. 

Már gyermekkorom óta az orvosi pálya iránt érdeklődtem, majd a saját fogorvosom kedvessége, segítőkészsége motivált arra, hogy a fogorvosi pályát válasszam, szerettem volna mások számára is az ott tapasztalt pozitív légkört biztosítani, eloszlatni a sokakban még ma is élő fogorvostól való félelmet. Ezután már az egyetemen magával ragadott a gyermekfogászat világa, a gyermekek bátorsága, nyitottsága, őszintesége, így hamar egyértelművé vált számomra, hogy ezen a területen szeretnék dolgozni, itt láttam a legtöbb kihívást. 

Kiemelten fontosnak tartom, hogy minden egyes gyermekre személyre szabjuk a kezelések menetét, ütemét, ugyanis minden gyermek bizalmának elnyeréséhez egyedi út vezet. Van, akinek kevesebb, van, akinek több idő kell a feloldódásra, azonban a belefektetett idő és türelem mindig megtérül, hiszen a jól felépített fogorvos-gyermek kapcsolatnak és a gyermekkori pozitív élményeknek nagyon fontos szerepük van a felnőttkori jó szájhigiénia, tudatos szájápolás és a félelemmentes, rendszeres fogorvosi látogatások megalapozásában.

Fontos számomra, hogy elsődlegesen a gyermekekkel kommunikáljak, érezzék, hogy maximálisan figyelek rájuk, akár a fogászatról, akár a kedvenc meséjükről vagy tinédzserkori problémáikról szeretnének beszélni, ezzel is segítve a bizalom létrejöttét és a barátságos légkör megteremtését. A bennem lévő gyermeki énnel próbálok melléjük állni és partner lenni számukra. Emellett a szülők részletes tájékoztatását is fontosnak tartom, így szívesen válaszolok mind a kezelések menetét, mind az otthoni fogápolást érintő kérdéseikre. 

A fogorvosi rendelőben található eszközök, gépek sok gyermek számára elsőre ijesztőek lehetnek, főként a sok zaj és fényhatás szorongást kelthet bennük, ezért nagyon figyelek rá, hogy minden eszköz működését még a beavatkozás előtt megmutassam, játékosan kipróbáljuk őket együtt, így oldva a feszültséget, hogy a gyermekekkel együttműködve tudjuk elkezdeni a kezelést.

Szeretem a gyermekeket bevonni a kezelés minden lépésébe, kérni a segítségüket, így ugyanis sokkal lelkesebbek, emellett mindig őszintén elmondom nekik, hogy milyen érzésekre, esetleg kisebb fájdalomra számítsanak, ezzel is tovább erősítve a bizalmukat, hogy később ne érezzék becsapva magukat.

Szeretettel várom a legkisebbeket is, akár csak a fogászattal ismerkedés céljából, és olyan gyermekeket is, akik korábbi rossz tapasztalat miatti félelmüket szeretnék legyőzni. 

Nincs annál nagyobb elismerés számomra, amikor egy korábban félős kis páciens hatalmas mosollyal az arcán érkezik a következő kezelésre, vagy amikor a testvérek azon vitáznak, hogy ki szeretne hamarabb beülni a székbe.