Fogszabályozásról általánosan

Napi szinten nem is gondolunk bele, milyen nagymértékben befolyásolja az egészséges és esztétikus fogazat megjelenésünket, mindennapjainkat, életminőségünket.
A fogszabályozás jelentősége

A szép, szabályos mosollyal rendelkezők magabiztossága, napi sikerélményeinek száma jóval magasabb a mosolyukat rejtegetni kényszerülőkénél. A fogszabályozás ezen túlmenően nem csupán esztétikai jellegű, hanem egyúttal a fogazat egészséges állapotának megőrzését szolgáló beavatkozás is.

A fogszabályozási diszciplina az esztétikus megjelenés elérése mellett azt is célként tűzi ki, hogy a páciens a szabályos fogazat által megfelelően tudjon rágni, nyelni és beszélni. A fogszabályozás során a kialakult torlódásokat, hézagokat, az esetlegesen megdőlt fogakat, továbbá az állcsontok rendellenes helyzetét változtathatjuk, kezelhetjük.

A torlódott fogak nehezebben tisztíthatóak, a lepedék könnyebben megtapad, és a szabálytalan rágási helyzet következtében a fogak “öntisztító képessége” is csökken, amely tényezők mind fogszuvasodáshoz, vagy fogágybetegséghez, végső soron a fogak elvesztéséhez vezethetnek. A szabályos fogazat esetén a fogak könnyebben tisztíthatók, így megelőzhető rengeteg fogászati probléma, és elkerülhetőek mind a fájdalmas állkapocsizületi problémák mind a fogak túlterhelődésének megjelenése is.

Éppen ezért a fogszabályzást megelőző, azaz preventív tevékenységnek is tartjuk. A fogszabályzás nagyban segítheti más betegségek megelőzését is. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a fejfájások számottevő része visszavezethető a rosszul kialakult fogsor illeszkedéséhez illetve a rágási zavarok az emésztőrendszeri problémák egyik kialakulásának kockázatát jelentik.

A fogszabályozás egyik legfontosabb jelentősége az arcesztétikai helyreállítás, melynek következtében sokszor előnyösen változik az arc, a páciens megszabadul pszichés gátlásaitól, és kiegyensúlyozottabb életet élhet.

Felnőtt, – és gyermek fogszabályozás

Rendelőnkben a kezelések orvosok közötti felosztása szakterület és tapasztalat alapján történik, ezért, felismertük azt, hogy – mint ahogy a fogszabályozás diszciplinában is – a gyermek és a felnőtt fogszabályzás is két külön ágat kell, hogy képviseljen. 
A maximális siker eléréséhez rendelőnkben Dr. Hary Réka fogszabályzó szakorvosunk foglalkozik a felnőttek fogszabályzási kezelésével, Dr. Molnár Boglárka fogszabályzó szakorvosunk pedig a gyermekekével. 
Az alkalmazandó fogszabályozási eszközök és módszerek mindig személyre szabottak legyen szó gyermek vagy felnőtt páciensről.

Rendelőnkben alkalmazott fogszabályozó eszközök, rendszerek

A fogszabályozó eszközök között szakmai berkekben készülékeknek nevezzük, ezért az alábbiakban mi is ezt a megfogalmazást használjuk. Léteznek kivehető és rögzített készülékek, anyaguk szerint műanyag, fém, porcelán fogszabályozók és “láthatatlan” fogszabályozó rendszerek is. Mi több – a kor divatjának megfelelően – ma létezik akár színes, mintás változatú fogszabályozó is.
Gyermekkorban általában kivehető fogszabályzó készülék alkalmazását javasoljuk, míg felnőttkorban rögzített fogszabályzóra van szükség.
Szakorvosaink az első konzultáció során bővebb információt tudnak Önnek adni arról, hogy melyik fogszabályzó készüléket érdemes alkalmazni Önnél vagy gyermekénél a lehető legjobb eredmény eléréséhez.

A fogszabályozás folyamata

A fogszabályozás egy hosszú távú folyamat, ezért a döntés meghozatalához fontos, hogy pontosan ismerje a kezelés lépéseit, hogy mi is történik a konzultációk, kezelések alkalmával. A következő pontokban nagyvonalakban összefoglaljuk Önnek a kezelés menetét.

  1. A fogszabályozó kezelés konzultációval kezdődik. Ez az alkalom alapozza meg a kölcsönös bizalmat páciens és orvosa között. Az első konzultáción a kezelés legfontosabb kérdéseit nagyjából már meg lehet határozni: így a kezelési célokat, a várható kezelési időt, lehetséges típusú fogszabályozó készülékeket és a kezelési díjat. 
  2. A kezelési terv elkészítéséhez további vizsgálatok szükségesek. Ilyenkor a páciensről fotókat, röntgen felvételeket készítünk, valamint tanulmányi mintához lenyomatot veszünk. Az így nyert információk alapján alkotjuk meg a diagnózist és a kezelési tervet.
  3. A készülék típusától függően, a kezelési terv elfogadását követően, az első vagy a második vizit alkalmával történik meg a készülék felhelyezése, amely rendszerint fél-egy órát igénylő, fájdalmatlan fogászati beavatkozás.
  4. A kezelés során nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés és az orvos által adott utasítások betartása. Az előre eltervezett végleges eredmény csak úgy érhető el, ha rendszeres a kontroll/aktiválási időpontokon való megjelenés, az alapos fogápolás, a kivehető kiegészítő eszközök előírás szerinti alkalmazása.
  5. A kezelés befejezése után a rögzített fogszabályozó készüléket eltávolítjuk. Az elért eredmény megtartása céljából, illetve a fogak további stabilizálása érdekében retenciós készülék viselése szükséges. Ez az adott eset függvényében lehet fix, vagy éjszakánként viselt kivehető retenciós készülék, esetleg kombinálva. Ezen lépés elmulasztása esetén a kezelési eredmény megtartása még rövid távon sem garantálható. 

A fogszabályozó készülék viselésekor minden páciensünknek ajánljuk a fogselyem, az Ortho fogkefe és a fogköztisztító kefe rendszeres használatát a fogak és a fogszabályozó készülék megfelelő tisztításához. Ezen kellékek használatához kezelőorvosunk megfelelő instrukciókat ad majd a kezelés folyamán és annak befejezését követően is.

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.