Gyermekfogászat

Tapasztalt, kedves, türelmes szakorvossal, barátságos környezetben várjuk a legkisebbeket is.

Bemutatjuk Bobit

– a gyermekfogak megmentőjét –

Kedves gyermek pácienseinket és szüleiket Bobi segítségével szeretnénk végigkalauzolni a gyermekkor fogászati szokásain. Bobi megmutatja a helyes fogápolási rutin kialakítását, elkísér az első fogorvosi vizsgálatra, és segít a fogváltáskor jelentkező problémák kiküszöbölésében. De a legfontosabb, hogy Bobi megmutatja, a Bobdent Fogászat egy remek hely, ahová érdemes visszajárni.

A munkánk során nagyon sok olyan felnőtt pácienssel találkozunk, akiknél a fogorvosi kezelésekkel kapcsolatos félelem egy rossz gyermekkori élmény miatt alakult ki. Emellett tudjuk azt is, hogy szülőként – az ilyen felnőttkori félelmek mellett, de akár azok nélkül is – bonyolult lehet kiválasztani azt az időpontot, azt a szakorvost és azt a rendelőt, ahova gyermekünket elkísérjük első fogorvosi vizsgálatára.

A Bobdent fogorvosi rendelőben olyan elkötelezett fogorvosok dolgoznak, akik a fentiekkel tisztában vannak, emellett a csapat nagy része ugyanilyen szülőkből áll. Nálunk a pácienseink felé irányuló empátia a gyermekfogászati kezelések során is messzemenően biztosított. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy tapasztalt, kedves, türelmes szakorvossal, barátságos környezetben várjuk a legkisebbeket is.

Első fogak megjelenése

Fogápolási rutin kialakítása gyermekkorban

A helyes fogápolás életkorunktól függetlenül rendkívül fontos a fogaink és az általános egészségünk megőrzése szempontjából. A gyermekkorban kialakított és megszokott fogápolási rutin kulcsfontosságú lehet a fogak egészségének megőrzésében.

Az első tejfogak áttörése már hat hónapos kor körül elkezdődhet, a szülőknek már ekkor érdemes nagy figyelmet fordítaniuk a gyermekek szájhigiéniájának ápolására.

Kérdések-válaszok a gyermek fogápolási rutin kialakításával kapcsolatban

Első alkalom a fogászaton

A gyermek első fogorvosi vizsgálata

Az első találkozás a fogorvossal meghatározó élmény. Fontos, hogy a szülők tudatosan készüljenek erre a találkozóra. A legfontosabb szabály talán az, hogy ne akkor vigyük először gyermekünket fogorvoshoz, amikor már fáj a foga, és valószínűsíthetően valamilyen beavatkozásra szorul.

A fogászati szűrővizsgálatok már 1,5 – 2 éves kortól rendszeresen szükségesek, nemcsak a fogak ellenőrzéséhez, hanem a helyes étkezési/fogmosási szokások kontrollálása miatt is, illetve az esetleges rossz szokások (pl. ujjszopás, cumizás) és logopédiai problémák (pl. nyelvlökéses nyelés) is időben kiszűrhetőek ezen látogatások alkalmával.

Összeköthetjük a gyermek fogászati kontrollját a saját hat havi fogászati vizsgálatunkkal. Ezzel is segíthetjük a gyermeket: egy spontán kapcsolat által ismerkedjen meg a fogorvosi rendelővel. Ha anyu és apu is rendszeresen idejön megvizsgáltatni a fogát, akkor ez a fogászati rendelő nem is lehet olyan rossz hely.

Kérdések-válaszok a gyermek fogorvosi vizsgálatáról

Lépjen velünk kapcsolatba és visszahívjuk Önt!

Gyakori problémák

Gyermekfogászati kezelések

A fogszuvasodás a leggyakoribb gyermekfogászati probléma, amelynek kialakulása összefüggésbe hozható a cukros ételek és italok nagymértékű fogyasztásával, valamint a nem megfelelő fogápolási szokásokkal.

Hosszútávon a fogszuvasodás a fog elvesztéséhez vezethet. Amennyiben ez az ütemezett fogváltás előtt következik be, és nem történik megfelelő fogászati ellátás, annak súlyos következményei lehetnek (például: torlódás, állcsontok alulfejlettsége).

A fogazat fejlődését genetikai tényezők is befolyásolják, amelyek kiszűrése és diagnosztizálása mihamarabb szükséges.

Igen gyakoriak a gyermekkori játszótéri balesetekből származó fogakat érintő traumák, melyek szintén a fogak sérüléséhez, elszíneződéséhez vagy akár elvesztéséhez is vezethetnek.

Az előbb említett fogakat érintő elváltozások korai felismerése és kezelése kulcsfontosságú, mert így megelőzhetők későbbi egészségügyi problémák, és hatékonyabb kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a fog megőrzése szempontjából. A gyermekfogászati problémák megelőzése érdekében a rendszeres fogmosás, az egészséges étkezési szokások, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzések kulcsfontosságúak.

Kérdések-válaszok gyermek fogászati problémákról

Fogváltás gyermekkorban

Tinédzserkori fogászati kezelések

A fogváltás természetes folyamat, ilyenkor a tejfogak kihullanak, és helyükbe a maradó fogak kerülnek. Tinédzserkorban – általában 13-14 éves kor körül – ez a folyamat befejeződik, és kialakul a maradó fogazat. A fogváltás során és azt követően is előfordulhatnak azonban olyan fogászati problémák, amelyek kezelést igényelnek.

Gyakori probléma a fogszabályozás hiánya vagy a fogak rossz állapota, amelyek esztétikai és funkcionális problémákat okozhatnak, hátráltatva a tinédzser önbizalmának kialakulását, megerősödését. A fogak rossz állapota nehézségeket okozhat az étkezésben és a beszédben is.

A fogváltás után a bölcsességfogak is elkezdenek növekedni, melyek a fogív végén, a száj hátsó részén nőnek, és gyakran nem férnek el megfelelően a szájban, ami fájdalmat, gyulladást és torlódást okozhat.

A megfelelő fogápolás és időben történő fogorvosi ellenőrzések segítenek megelőzni vagy időben kezelni ezeket a problémákat, és hozzájárulnak az egészséges és szép mosoly megőrzéséhez egész életünk során.

Kérdések-válaszok a gyermek fogszabályozással kapcsolatban

Gyermeke fogszabályozása érdekli?

A fogszabályozás nem csak az esztétikai megjelenést javítja, hanem az egészséges harapás kialakításához is hozzájárul. Olvasson tovább és tudjon meg többet a gyermekkori fogszabályozásról.

 

Lesz türelmük a gyermekemhez?

Fogorvosaink mérhetetlen türelemmel és szakértelemmel fordulnak gyermeke felé. A Bobdentben fontosnak tartjuk, hogy a kicsiknek is olyan részletességgel meséljük el egy beavatkozás menetét, hogy ők is megértsék. Így alakítjuk ki a bizalmi kapcsolatot a gyerekekben, ez pedig megkönnyíti a mi munkánkat is, a gyermek fogorvoshoz való hozzáállását is hosszú távon javítja, és egészséges fogakat varázsol a kicsik mosolya mögé!

Fontos tudni, hogy a gyermekfogászati kezelések több időt vehetnek igénybe, mint a felnőtt kezelések és vizsgálatok. Ez abból is adódik, hogy a gyermekek bizalmát sok esetben több időt vesz igénybe elnyerni, mint a felnőttekét. Fontos, hogy a gyermek mindig pozitív élménnyel távozzon a rendelőből, hogy a későbbiekben szorongás, félelmek nélkül térhessen vissza a fogorvosi székbe. Számos esetben a kezelés első alkalommal nem is valósítható meg a gyermek együttműködésének hiányában. Ilyenkor szükség van “beszoktatásra”, ami esetenként akár több alkalom is lehet. A gyermek bizalmát elnyerni nem könnyű, de onnantól együttműködő kis páciens lesz, és a kezelés is könnyen megvalósíthatóvá válik.

A fentiekből adódik, hogy a gyermekek sikeres kezelése legtöbbször időigényesebb a felnőttekénél, a fogorvos és asszisztense részéről akár többszöri, nagyobb időráfordítást, mentális kihívást, koncentrációt és odafigyelést igényel.

A gyermekfogászat és a preventív fogászat a fogorvosi hivatás és fogorvosi diszciplina szerves és elválaszthatatlan része a fogászat egyéb ágaival megegyezően. A Bobdentben a gyermekek fogászati ellátása kapcsán ugyanolyan maximális szakmai és emberi hozzáállást tanúsítunk, mint a fogászat bármely egyéb területén.

A Bobdent gyermekfogászati árait a fentiekben leírtakkal összhangban határoztuk meg, és reálisan tükrözik a gyermekfogászati kezelésekkor felmerülő, a rendelőt terhelő időarányos költségeket.

Gyermekfogászati orvosaink

Dr. Halász Hanna

Fogorvos

Dr. Finy Mirtill

Fogorvos

Dr. Niklai Réka

Fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Jelentkezzen konzultációra

Gyermekfogászat konzultáció

Jelentkezzen fogászati konzultációra az Ön vagy gyermeke számára. Fontos, hogy a gyermek mindig pozitív élménnyel távozzon a rendelőből, hogy a későbbiekben szorongás, félelmek nélkül térhessen vissza a fogorvosi székbe. 

Mi a Bobdentnél azt javasoljuk, hogy fél évente érdemes megjelenni egy általános fogászati állapotfelmérésen, így a tünet nélküli fogászati teendők hamar kiszűrhetők, a nagyobb problémák megelőzhetők. Ezen alkalmakkor kérjen időpontot gyermeke számára is, így is kialakítva benne egy természetes közeledést a fogorvosi rendelővel kapcsolatban.

Kérjen időpontot az alábbi jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével. Kollegáink keresni fogják a megadott elérhetőségen időpont egyeztetés céljából. 

Sűrgős esetben kérjük hívja a +36 1 400 1167-es számot!