Gyermekfogászat

A szülő legnagyobb kincse a gyermeke és a gyermeke egészsége. Minden tőlünk telhetőt megteszünk a kicsik egészséges lelki, szellemi és testi fejlődése érdekében.

.

Tanítjuk járni, beszélni, étkezni. Bababarátokra teszünk szert, hogy mihamarabb megérezze a közösség és a kapcsolatok fontosságát. Komoly alapossággal választunk óvodát, iskolát, szakköröket mérlegelve milyen adottságokkal rendelkezik gyermekünk és hol fogja a legjobban érezni magát az elkövetkezendő jó pár évben. És ezzel az alapossággal választunk gyermekorvost és fogorvost is.

Rendelőnkben tapasztalt, kedves, türelmes szakorvossal, barátságos környezetben várjuk a legkisebbeket is.

Gyermekeink fogaival kapcsolatban számos kérdés felmerül:

Mikor a legideálisabb fogorvoshoz vinni kisgyermekem? Mi történik az első találkozás alkalmával?

Az első találkozás a fogorvossal meghatározó élmény. Fontos, hogy a kedves szülők tudatosan készüljenek erre a találkozóra. Ne akkor vigyük a picit fogorvoshoz,  amikor már baj van, és valamilyen beavatkozást kell eszközölni. A legideálisabb időpont az első találkozóra a gyermek 3 éves kora környékén van, ugyanis ekkor már az összes tejfog kibújt. Összeköthetjük a saját hat havi kontrollvizsgáltunkkal egy időpontra.

A kicsi megismerkedik a doktor nénivel, a fogászati rendelővel, a liftes székkel, a kedves asszisztens nénivel. Azon kívül, hogy belenéznek a szájába és megdicsérik, semmi más nem fog történni, nem éri lelki trauma. Ha nem érték negatív élmények, a következő alkalommal – még akkor is, ha esetleg fáj a foga – örömmel fog ellátogatni a fogászatra.

Fogorvosaink mérhetetlen türelemmel és szakértelemmel fordulnak gyermeke felé. Fontosnak tartjuk, hogy a kicsiknek is olyan részletességgel kell elmesélni egy beavatkozás menetét, mint a felnőtteknek. Így alakítjuk ki a bizalmi kapcsolatot a gyerekekben, ami megkönnyíti a munkánkat és egészséges fogakat varázsol a kicsik mosolya mögé!

Fogmosás

Mikor és hogyan kezdhetjük el a fogmosását?

Az első fogacskák megjelenésével elkezdhetjük a fogmosást. Mutassuk meg gyermekünknek a fogkefét, és annak helyes használatát, a körkörös mozdulatokat. Ahogy időnk engedi a kezdeti időszakban a fogmosás legyen közös program, a kicsi lássa a szülő hogyan mos fogat. A gyerekek mindig a szüleiket utánozzák, így tanulnak a leggyorsabban.
 
A helyes fogmosási technika elsajátítása nem könnyű feladat, ahogy fejlődik a kézügyesség, úgy lesz egyre hatékonyabb a fogmosás is. Fogkrémet nem kell feltétlenül a kezdetektől használni, ha már 6-8 fog kibújt, akkor tegyünk a fogkefére egy icipici gyermekfogkrémet. 2-3 éves korban nagy valószínűséggel a fogkrémet le fogja nyelni és ízlik is neki, ne aggódjon, semmi baja nem történhet. Az idő múlásával törekedjünk arra hogy a fogkrémet ki kell köpni és a szájat többször ki kell öblíteni.

Tejfogak szuvasodása

Mi a tejfogak szuvasodásának legfőbb okozója? Hogyan előzhetem meg gyermekem tejfogainak szuvasodását?

A gyermekfogászatban a legtöbb problémát a tejfogak szuvasodása okozza. A tejfogak szuvasodása sokkal gyorsabban alakul ki és a lefolyása is jóval gyorsabb, mint a felnőttkori fogszuvasodásé. Az ép fogacskák rövid idő alatt szinte teljesen
elpusztulnak és pici fekete csonk marad belőlük. Ugyanez a folyamat jellemző a front fogakra is, a szuvasodás gyorsan terjed és egyik fogról a másikra vándorol.

A leggyakoribb oka a fogszuvasodásnak a cukor. Cukor tartalmú italok, gyümölcslevek, nyalókák, csokoládé, gumicukor. Bármilyen nehéznek is bizonyul ez a feladat, a szülőnek minimálisra kell csökkentenie ezeket az élelmiszereket gyermeke étkezésében. A szuvas tejfogak kezelése igen nehéz feladat, igyekezzünk megelőzni a fogszuvasodást helyes táplálkozással és a rendszeres fogmosással.
 
Ha gyermekem tejfogai szuvasak maradó fogai is könnyebben szuvasodhatnak?

Tapasztalatok és vizsgálatok azt mutatják, hogy van összefüggés a tejfogak szuvasodása és a maradó fogak szuvasodása között, ez azonban nem szükségszerű. A helyes megelőzéssel – rendszeres fogmosással – egészséges táplálkozással a szuvas tejfogazatot ép maradó fogazat váltja fel.

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.