Gyökérkezelés

A fogban lévő mély szuvasodásból baktériumok juthatnak a fog gyökécsatorna-rendszerébe, ahol az itt lévő lágy szövetekben, azaz a fogbélben (vérerek, idegek, kötőszövet) gyulladást okoznak.

Mikor és miért szükséges a gyökérkezelés?

A fogban lévő mély szuvasodásból baktériumok juthatnak a fog gyökécsatorna-rendszerébe, ahol az itt lévő lágy szövetekben, azaz a fogbélben (vérerek, idegek, kötőszövet) gyulladást okoznak.

Az akut fogbélgyulladás igen nagy fájdalommal jár, ilyenkor sürgős ellátásra szorul a páciens.

Sokszor a krónikus fog körüli gyulladások “véletlenül” derülnek ki egy-egy panoráma röntgen felvétel készítése és elemzése során. Ezek a fájdalommentes, tünetnélküli gyulladások később fellángolhatnak, komoly fájdalmat, az arc megduzzadását okozva.

Más esetekben ez a gyulladásos folyamat lassan zajlik, mely során a fogbél szinte tünetek nélkül elhal és a fertőzött gyökércsatornából baktériumok jutnak a foggyökér körül lévő szövetekbe. Ilyenkor krónikus gyulladás alakul ki a gyökérhártyában és a gyökeret körülvevő csontban. Ez gyulladásos gócként más betegségeket okozhat a szervezetben pl. : izületi gyulladást, szemészeti problémákat, vesegyulladást, hajhullást, stb.

A gyökérkezelés célja és menete

A gyökérkezelés során a gyulladásos folyamatok megszüntetésével hosszú távon megőrizzük (konzerváljuk) a fogat a funkció (rágás, beszéd) és az esztétikum (mosoly) érdekében.

  1. Kiindulási röntgenfelvétel készítése (panoráma-, vagy fogröntgen).

  2. A fogbélüreg megnyitása, a gyökércsatorna rendszer feltárása. Ekkor eltávolítjuk a fogból a régi töméseket, koronákat, egyéb fogműveket, megtisztítjuk a fogat a szuvas törmeléktől, majd felnyitjuk a fogbélüreget, lokalizáljuk a gyökércsatorna bemeneteket.

  3. A gyökércsatornák feltárása és hosszuknak bemérése elektromos mérőműszerrel, valamint röntgenfelvétel készítésével a fogba helyezett gyökértűkkel (tűskontroll) történik. 

  4. A gyökércsatornák feltágítása, mechanikus és kémiai tisztítása. Ezt különféle kézi és gépi műszerekkel végezzük, miközben többféle fertőtlenítő folyadékokkal öblögetjük a csatornákat.

  5. A gyökércsatornák tisztítása ultrahanggal. Az ultrahangos műszer a csatornákban lévő fertőtlenítő folyadékokban mikroörvényeket kelt, amelyek segítségével a folyadékok a kicsi és szűk mellékcsatornákba is képesek bejutni, és kifejteni baktériumölő hatásukat.

  6. A gyökércsatornák szárítása papírcsúcsokkal. Ekkor a különböző méretezésű speciális papírszálcsákkal kiszárítjuk a csatornákat.

  7. A gyökércsatornák feltöltése gyógyszerrel és a fogbélüreg zárása ideiglenes töméssel. A gyökércsatornákba gyógyszeres pasztát juttatunk, amely baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású. Súlyosan fertőzött csatornák esetében egy idő után szükség lehet a gyógyszer cseréjére.

  8. A gyökércsatornák lezárása végleges gyökértöméssel. Ekkor a csatornákba gyökértömő pasztát és gyökértömő csúcsokat (guttaperha csúcsokat) tömörítünk.

  9. A gyökértömés ellenőrzése kontroll röntgen felvétel készítésével.

A gyökérkezelés ideje

A gyökérkezelés igen nagy precizitást és koncentrációs képességet igényel a fogorvostól és asszisztensétől. Bizonyos esetekben – pl. amikor egy nagyőrlő fogban 3-4 gyökércsatorna van – a gyökérkezelés több órát és több alkalmat is igénybe vehet.

Számíthatunk fájdalomra a gyökérkezelés közben?

A kezeléseket mindig érzéstelenítésben végezzük, tehát mindig fájdalommentes a kezelés. Súlyosabb gyulladás esetén előfordulhat, hogy érzéstelenítés után is érzékeny a fog. Ilyenkor szükséges lehet több érzéstelenítő oldat beadása. Természetesen mindent elkövetünk, hogy a lehető legkellemesebb élménnyel távozzon páciensünk a kezelés után.

Mi történik a foggal a gyökérkezelés után?  

A gyökérkezelt fogak szinte minden esetben elszíneződnek, beszürkülnek, de a legfőbb probléma, hogy fokozottan törékennyé válnak. Ennek oka az, hogy a fogszuvasodás, majd a gyökérkezelés következtében olyan súlyos a foganyagveszteség, hogy a fog teherbíró képessége a rágás során csökken. Ezért a fog koronai részének helyreállítása során legtöbbször korona készítésével védjük a gyökérkezelt fogat a töréstől, és ezzel állítjuk helyre a fog esztétikáját is. 
Egyes esetekben az íny felett annyira kevés a foganyag, hogy már nem képes koronát megtartani sem. Ezekben az esetekben üvegszálas vagy fém csapos felépítésekkel állítjuk helyre a fog teherbíró képességét.      

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.