Mikroszkópos Gyökérkezelés

A mikroszkópos gyökérkezeléssel azok a fogak is sikeresen kezelhetők, melyek a hagyományos, szabad szemmel történő gyökérkezeléssel már nem lennének megmenthetőek

.

Tudjuk, hogy a gyökérkezelés precizitása döntően meghatározza a gyökérkezelt fog sorsát, éppen ezért rendelőnkben irányelvként tűztük ki a precíz gyökérkezelést. A folyamatos hazai és nemzetközi endodonciai* képzéseken túl a legkorszerűbb felszereltségre is kiemelt figyelmet fordítunk.

Speciális mikroszkóp beszerzéséről is gondoskodtunk, melynek köszönhetően rendelőnkben lehetőség van arra, hogy kezelését akár huszonötszörös nagyításban végezzünk, így olyan gyökércsatornák is átláthatóvá válnak, melyek szabad szemmel szinte észrevehetetlenek és olyan nehezen megoldható esetekben is tudunk sikeres gyökérkezelést végezni, ahol az általános fogorvosi gyakorlat már csődöt mondana.

Miért előnyösebb a nagyításban, mikroszkóppal végzett gyökérkezelés a hagyományos eljárásnál?

A mikroszkóp alkalmazásának számos olyan előnye van, amely megkönnyíti a kezelés folyamatát és hosszú távon eredményessé teszi a gyökérkezelést:

  1. A mikroszkóppal végzett gyökérkezelés során 10-25-szoros nagyításban végezzük a kezelést.

  2. A mikroszkóppal végzet gyökérkezelés során a törés vagy repedés veszélye a minimálisra csökken, a fogon lévő, szabad szemmel nem látható hajszálrepedések is felfedezhetővé válnak.

  3. A kezelés minimál invazív, ami azt jelenti, hogy a kezelés során minimális az ép foganyag eltávolítása, ezáltal csökken a gyökér törésének kockázata.

  4. A szabad szemmel nem látható gyökércsatornák láthatóvá válnak és a hagyományostól eltérő formájú gyökércsatornákat is tisztítani lehet.

  5. A régi, nem tökéletesen funkcionáló gyökértömések sikeresen eltávolíthatók.

  6. A mikroszkóp használatával nagyobb eséllyel távolíthatók el a gyökércsatornába betört műszerek is.

Mikroszkópos gyökérkezelés

Miért érdemes kifejezetten endodonciai kezelésekre szakosodott szakorvoshoz fordulnom, amennyiben gyökérkezelés javasolt számomra?

Sokan csak abban az esetben fordulnak endodonciában jártas specialistához, ha fogszakorvosuk a régi, problémás, esetleg korábban már gyökérkezelt foguk eltávolítását javasolja. Tapasztalataink szerint azonban már az első gyökérkezelés alkalmával érdemes a legbiztonságosabb, legeredményesebb eljárást választani, így ugyanis nagyobb az esély arra, hogy a kezelendő fog hosszú távon sikeresen megmenthető. 

A gyökérkezelés során sok apró részleten múlik, hogy végső soron sikeres lesz-e a kezelés, hosszú távon megmenthető-e a kezelt fog. A gyökérkezelés során miniatűr anatómiai fogképleteket csíramentesítünk, tökéletesen fertőtlenítjük a gyökércsatornákat, melyek gyakran mikrométer nagyságrendű átmérőjűek. Fontos, hogy mennyire szakszerűen és pontosan kerül elvégzésre a fog tisztítása, maradnak-e baktériumok a fogban, sikeresen megoldott-e, hogy újabb baktériumok ne jussanak a fogba stb.
Tapasztalataink alapján a megfelelő szakmai ismeretekkel, technológiai háttérrel és gyakorlattal rendelkező, mikroszkóppal történő nagyításban dolgozó specialista a gyökérkezelés során jobb eredményeket érhet el. A gyökérkezelés biztosabb prognózisa érdekében célszerű élni ezzel a lehetőséggel, hiszen „a saját fog a legjobb implantátumunk”.

Magyarországon a fogszakorvosok számára jelenleg nem elérhető endodonciai szakvizsgát adó képzés, de külföldi egyetemeken már biztosított, hogy a fogszakorvosok az endodoncia területén is mesterfokozatot szerezzenek. 
Rendelőnkben a mikroszkópos gyökérkezelést Dr. Bártfai Eszter végzi, aki jelenleg a Torinoi Egyetem (Olaszország), 1 éves mesterképzését is elvégezte. A mesterképzésnek köszönhetően Dr. Bártfai Eszter a gyökérkezelés legújabb technikáit sajátította el és lehetősége nyílt arra is, hogy a kezelések során legújabb anyagokkal dolgozzon, melyeket a saját praxisában is sikeresen alkalmaz.

Miért költségesebb a mikroszkópos gyökérkezelés?

A mikroszkópos gyökérkezelés költsége első ránézésre költséges eljárásnak tűnhet, de a kezelés díja valójában olyan kezelési elemeket tartalmaz, melyek döntően hozzájárulnak ahhoz, hogy a kezelt fog hosszú távon megtartható legyen.  

A kezelés során 10-20-szoros nagyítást lehetővé tevő mikroszkóp alkalmazása mellett, lézeres kezeléseket, ultrahangos gyökércsatorna tisztító eszközöket, speciális gyökércsatorna megmunkáló forgóműszereket, innovatív gyökércsatorna fertőtlenítő szereket és oldatokat, tömőanyagokat felhasználva, speciális technológiát alkalmazva törekszünk a sikerre és mindent megteszünk a gyökérkezelt fog hosszú távú megtartására.

Ezen kívül a mikroszkóppal és innovatív technikákkal végzett gyökérkezelés lényegesen időigényesebb, mint a hagyományos kezelésre fordított idő, ami három-vagy több csatornájú nagyőrlő fogak esetében minimum 2 óra.

Érdemes mérlegelni, hogy a hosszú távon sikeres mikroszkópos gyökérkezeléssel a fog elvesztése elkerülhető, ezáltal olyan, a mikroszkópos gyökérkezelésnél költségesebb és nagyobb megterhelést jelentő beavatkozások is elkerülhetővé válnak, mint a híd készítése vagy az implantáció.

*Endodocia: a gyökérkezeléssel foglalkozó tudomány elnevezése

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.