Milyen érzéstelenítési lehetőségek vannak a fogászatban?

A fogászati szakma alapvetően a helyi érzéstelenítést alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy csak a kezelendő területet érzéstelenítjük el. Ezt injekcióval tudjuk elérni. Minden esetben törekszünk arra, hogy a beadás a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon.

Félek a tűszúrástól. Hogyan kerülhető el, hogy fájjon az érzéstelenítés?

Érzéstelenítő zselét használunk a tűszúrás előtt. A zselé az íny felszínét képes elérzésteleníteni, a mélyebb rétegeket azonban nem. Így az érzéstelenítő beadásával járó fájdalom csökkenthető. Maga a tű, amit használunk, rendkívül vékony, ezért az általunk okozott fájdalom is sokkal kisebb, mint a régi hagyományos tűk esetében. Természetesen nagyon lassan, óvatosan adjuk be az érzéstelenítőt, mert tudjuk, hogy így járunk el a lehető legkisebb kellemetlenséggel.

Lehet-e altatásban végezni fogászati kezelést?

Altatásban nem, viszont éber szedációban végzünk kezeléseket. Ugyanakkor ezen alkalmak az aneszteziológus kollégánkkal előre egyeztetett időpontban történnek. A szedációban végzett kezelések szájsebészeti jellegűek, és előre tervezettek. Töméshez, gyökérkezeléshez, vagy egyéb általános fogászati beavatkozásokhoz nem javasoljuk a szedációt.

Mi a különbség az altatás és az i.v. szedáció között?

Az altatás és az i.v. szedáció közötti fő különbség az, hogy míg az altatás során a páciens teljesen tudattalan állapotba kerül, addig a szedáció során a páciens ugyan erősen szedált,  mégis félig éber tudatállapotban van. Az altatás során az altatóorvos a páciens számára a levegővételt ún. intubálás útján, egy cső segítségével biztosítja, ami a páciens légcsövébe vezeti a levegőt. Erre éber szedációban nincs szükség, a páciens képes önállóan levegőt venni. Mindkét tevékenység során a pácienst az altatóorvos folyamatosan felügyeli, amíg a beavatkozás tart. Éber szedációban végzett beavatkozás során a pácienssel a kommunikáció lehetséges, közben mégsem izgul, nem szorong, és utólag nem, vagy csak elnagyoltan emlékszik a beavatkozásra, jellemzően jó élményként.
Az időérzéke is felfüggesztődik, hosszabb kezelés is komfortosan kivitelezhető. A páciensek sokszor meg is kérdezik a beavatkozás után: már kész is vagyunk?

Hogyan történik az i.v. szedáció?

Az altatás előtt a sebészi jellegű beavatkozáshoz és az altatás előtt különböző kivizsgálásokra lehet szükség. Az éber szedáció előkészülete nem igényel sok kivizsgálását és könnyen kivitelezhető. A páciensnek mindössze a kézhát felszínén lévő kis vénáját használjuk arra, hogy az altatószert bejuttassuk. Ez nem megterhelőbb, mint egy rutin vérvétel. Az altatás hatása néhány óra múlva szűnik meg. Az éber szedáció után körülbelül negyed óra elteltével a páciens teljesen tiszta tudatállapotban van már, és hazaengedése is így hamarabb lehetséges.

A kezelés során van-e lehetőség nyugtató zenét hallgatni?

Igen. Minden kezelőnkben nyugtató zene szól. Ha valaki szeretné, azt a zenét is szívesen engedjük lejátszani, ami őt megnyugtatja. Ha valaki fülhallgatóval szeretné a saját zenéjét hallgatni, az is lehetséges.

Mennyi ideig tart az érzéstelenítő hatás?

Általában 2-3 óra, amíg az érzéstelenség megszűnik. 

 Ha lidokain érzékeny vagyok mit javasol?

A lidokain érzékenység egy létező dolog, bár valószínűleg sokkal ritkább a valódi előfordulása, mint ahogyan azt sokan gondolják. Ennek oka az, hogy a kezelések alkalmával a páciensek fokozott stresszállapotban vannak, magas egyébként is az adrenalin szintjük ilyenkor. Ráadásul a helyi érzéstelenítő oldat nem csak az érzéstelenítő szert tartalmazza, hanem adrenalint is. Ebből az következik, hogy gyakran a szervezetbe többletként bekerülő adrenalin okoz egy 2-3 perces heves szívdobogás érzést. Ezt gondolják sokan lidokain érzékenységnek. A valódi lidokain érzékenység egy allergiás reakció, aminek más tünetei vannak. A Bobdentben egyébként nem használunk lidokaint, hanem egy másik típusú érzéstelenítő szerrel dolgozunk, aminek a neve artikain. Erre jóval kisebb arányú az allergia.

Terhesség/szoptatás alatt is lehet érzéstelenítőt kapni?

Igen. A helyi érzéstelenítőből az a mennyiség, ami a fogászatban szükséges, nem befolyásolja sem a szoptatást, sem a terhességet.

Gyerekeknek is lehet érzéstelenítőt adni?

Igen, gyerekek is kaphatnak helyi érzéstelenítőt. A mennyiség persze kevesebb, mint egy felnőttnek való. A jótékony hatása, ami az adott kezelés fájdalmatlanságát jelenti gyermekünk számára, felbecsülhetetlen. Gondoljunk csak bele, hány generáció  retteg a mai napig a fogászattól, csak azért, mert gyerekként nem kapott érzéstelenítőt a fogászati kezeléséhez.

Gyulladt fogat is el lehet teljesen érzésteleníteni?

Erre törekszünk, és gyakran sikerül is elérnünk. Ilyenkor több érzéstelenítőre van szükség, hogy fájdalommentessé tudjuk tenni az elvégzendő kezelést.

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.