Nekem lehet implantátumom?

Ma már az implantációs fogpótlások elkészítése csak nagyon ritka esetben ellenjavallt. Gyakorlatilag akinek egy kisebb jellegű sebészeti beavatkozás elvégezhető, implantációs fogpótlást is készíthetünk.

Nem akarom lecsiszoltatni a fogaimat csak azért, mert pótoltatni szeretném a foghiányomat. Mit lehet csinálni ebben az esetben?

A legjobb megoldás az ún. fogászati implantátum. Ha implantátumot használunk fogpótlás céljából, akkor a szomszédos fogakat nem kell lecsiszolni. A pótolt fogak a foghiányba kerülnek, a fogpótlás nem lesz nagyobb kiterjedésű, mint a foghiány.

Nagyon sok fogam hiányzik már. Nem szeretnék kivehető fogpótlást. Ilyen esetben mi a megoldás?

Implantátumokkal akár a teljes foghiány is pótolható úgy, hogy a fogpótlás erős, fix, mint az egészséges fogazat. Ezért a kivehető fogpótlásokhoz képest az implantációs fogpótlásokkal sokkal jobban vissza tudjuk állítani azt az életminőséget, amit az egészséges fogazat nyújt.

Van elég csontom ahhoz, hogy nekem implantátumot lehessen beültetni?

Mindenkinek picit más az állcsontja, ezért 3D Röntgen felvétellel felmérjük azt, hogy az Ön állcsontja alkalmas-e implantációs beavatkozásra. Ha igen, akkor az implantáció csontpótlás nélkül kivitelezhető.

Ha kevés az állcsont csontmennyisége az implantációhoz, akkor a csontmennyiséget megnöveljük, és utána az implantátum beültethető.

A csontpótlás nélkül nem lehet megoldani az implantációt?

Sok esetben, általában teljes foghiány esetén csontpótlás nélkül is meg tudjuk oldani az implantációs fogpótlás kivitelezését. Ilyenkor ez kisebb megterhelést jelent a páciens számára mind műtéti, mind anyagi szempontból, mintha a csontpótlást is kiviteleznénk. Ezért a Bobdent Implantációs Központ egyik fő profilja a csontpótlás nélküli implantációs fogpótlások végzése.


Van olyan eset is, amikor hosszútávú jó megoldás csak csontpótlással kivitelezhető. A csontpótlás elkerülése ezért nem minden esetben lehet cél, hanem csak akkor, ha valóban jó, tartós, a páciens érdekét szolgáló, hosszútávú, életminőséget javító alternatíva a csontpótlás elkerülése.

Fájdalmas-e az implantátum beültetése?

Nem, az implantációs beavatkozáshoz nagyon jó érzéstelenítést tudunk biztosítani.

És utána nagyon fog fájni?

Nem, az implantációs beavatkozás valójában sokszor kisebb utófájdalommal jár, mint egy foghúzás. Gyakorta számol be sok páciensünk arról, hogy mindössze egy darab fájdalomcsillapító tablettát vett csak be a műtét után, azért, hogy biztosan jól aludjon.

Nagyon bedagad majd az arcom?

A műtét utáni duzzanat több dologtól is függ:

1. Az egyik az, hogy mekkora a műtéti feltárás.
Ha kicsi (pl. egy vagy két darab implantátum behelyezése esetén ), akkor gyakran csak az íny duzzad be, és az arcon nem is alakul ki duzzanat. Több implantátum egyszerre történő behelyezésekor már az arcon is megjelenhet duzzanat, ami általában 5–7 nap alatt teljesen felszívódik. Egyes gyógyszerekkel ill. masszázzsal elősegíthetjük, hogy a duzzanat kialakulása kisebb mértékű legyen, és hamarabb felszívódjon. Van, akinek ezen terápiák hatására szinte ki sem alakul látható arcduzzanat még nagyobb mértékű implantációs beavatkozások esetén sem.
2. A másik dolog, ami befolyásolja az arc duzzanat mértékét, az az, hogy a szájüreg melyik területén végzünk implantációs beavatkozást.
Például az alsó állkapocs implantációs beavatkozásai kevésbé észrevehető duzzanattal járnak, mint a felső állkapocs implantációs beavatkozásai. Ún. sinus lift műtét ( arcüregalap-emelés) esetén is nagyobb duzzanatra lehet számítani.

Ha nagyon bedagad, akkor nagyon is fog fájni?

Nem, az a nagyon jó hírünk van, hogy implantációs beavatkozáson során nagyon gyakran a duzzanat mértéke és az utófájdalom nem áll összhangban. Igen sokszor fordul elő, hogy műtét után relatíve nagy duzzanat alakul ki, de a fájdalom mégsem nagy, korántsem elviselhetetlen. Sokszor csak enyhe, ami egy-két darab fájdalomcsillapító tablettával elmulasztható.

Az implantátumokkal mit ehetek majd?

Bármit, amit csak szeretne. A jól működő implantátumok abszolút bírják ugyanazt a terhelést, mint saját fogaink.

Mi van akkor, ha az implantátumot nem fogadja be a szervezetem?

Ennek a sajnálatos eseménynek az esélye kicsi. Körülbelül 1-2%. A siker, tehát az implantátumok befogadása 98,6%-os statisztikai eséllyel várható. Ha mégis megtörténne, a legtöbb esetben újra lehet ugyanazon a területen implantációs beavatkozást végezni, amikor is újra 98,6%-os sikert várhatunk statisztikailag. A Bobdent Implantációs Központ az ilyen esetben felmerülő költségeket semmi esetre sem hárítja a páciensre.

Meddig lehet számítani egy implantátumra?

Az implantációs fogpótlásokat nagyon hosszú időre tervezzük. A szakirodalmi statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a jól megtervezett, magas minőségű anyagokat tartalmazó és helyesen kivitelezett implantációs fogpótlások nagyon nagy többsége még 20-25 évvel a beültetés/elkészítés után is a páciens számára jól működik. Ehhez nem csak arra van szükség, hogy jól kivitelezzük az implantációs fogpótlás elkészítését, hanem arra is, hogy a páciens rendszeresen ápolja, és ellenőriztesse a már elkészített implantációs fogpótlását.

Milyen garancia van arra, hogy nálam jól fog sikerülni/működni az implantációs fogpótlás?

Mi a Bobdent Implantációs Központban a kiváló minőségű és nemzetközileg elismert Nobel Biocare implantációs rendszerrel készítünk pácienseink számára implantációs fogpótlásokat. Mind a szájsebészeti, mind az ezután következő fogpótláskészítési beavatkozásokat gondosan előre megtervezzük, és nagyon körültekintően kivitelezzük. Az általunk beültetett Nobel Biocare implantátumokra időkorlát nélküli garanciát vállalunk. A Nobel Implantátumokra készülő fogpótlások a Nobel Biocare cég saját fogpótlás készítő rendszerével, a NobelProcera rendszerrel készülnek. Így 5 év garanciát tudunk adni a NobelProcera fogpótlásokra, és egy ún.  komplex garanciát is, ami azt jelenti, hogy ha esetleg az implantátum garanciáját érvényesíteni kellene, akkor a fogpótlást is garanciálisan, komplexen újra elkészítjük, akkor is, ha az már több, mint 5 éve készült az implantátumra.

Mennyi idő alatt készül el?

Az implantációs fogpótlás elkészülési ideje leginkább attól függ, hogy milyen állapotban van a páciens állcsontja, illetve, hogy az állcsontjának melyik részébe fogunk implantátumot behelyezni. Például az alsó és a felső állcsontunk elülső területe az esetek döntő többségében kiválóan alkalmas az ún. azonnali terhelésre, ami azt jelenti, hogy az implantátum behelyezése után azonnal rögzíthetünk rá egy ideiglenes fogpótlást. Ilyenkor az “elkészülési idő” akár egy rendelői alkalomra is lerövidíthető, ami egy kb 60-90 perces kezelést jelent. Azonnali terhelést alkalmazunk például még az All-on-4 típusú implantációs fogpótlások elkészítésénél is. Ezekben az esetekben 4 implantátumra a beültetésük után azonnali lenyomatvétel következik, és azokra ideiglenes körhidat rögzítünk, aminek az elkészítési ideje 3 munkanap. Azonnali terhelés esetén az első fogpótlás mindig ideiglenes jellegű, és általában 4-6 hónappal később kerül sor a végleges fogpótlás elkészítésére. Az ideiglenes fogpótlások már visszaadják azt a magabiztosságot és komfortérzetet, amit a páciens az elvesztett foga miatti esztétikai és funkcióbeli hátrányokból kénytelen volt nélkülözni. A végleges implantációs fogpótlás anyagában, tartósságában és esztétikájában az ideiglenes implantációs fogpótlást jóval felülmúlja, elkészítése azonban csak teljesen gyógyult és stabil implantátumra javasolt. 

Az implantátumokat nem mindig terhelhetjük azonnal azok beültetése után. Ha a páciens állcsontja az implantátum beültetésének területén puhább szerkezetű, akkor az ún. késői terhelés javasolt, ami 4-6 hónap csontosodási időszakot jelent. Ilyenkor az ideiglenes fogpótlás nem a beültetett implantátumon rögzül, hanem valamilyen más megoldással készül. 

Ha az implantáció előtt csontpótlás is szükséges, akkor az implantációs fogpótlás elkészülési ideje sok időt is felölelhet. Csontpótlás után a csontpótlás “beérésére” esetenként van, hogy 6-9 hónap lehet a várakozási idő. Az implantátum beültetése csak ezután következhet, és ilyenkor is ki kell várni a 4 hónap gyógyulási időt. Tehát előzetes csontpótlás esetén az implantációs fogpótlás elkészültére 13-14 hónap várakozás is szükséges lehet. Mi, a Bobdent csapata, arra törekszünk, hogy a páciénseink a lehető legkisebb várakozási idővel kapják meg implantációs fogpótlásukat, ugyanakkor a biztonságos és hosszútávú eredményes kezelés elkötelezett hívei vagyunk. Ezért a kezelések megtervezésénél ugyanolyan fontos szempont a pácienseink biztonsága és hosszútávú elégedettsége, mint a kezelési idő racionális csökkentése. 

Nem fogom kibírni!

A szükséges kellemetlen beavatkozás és az attól való félelem örök gátja a fogorvosi helyreállító tevékenységeknek. Sajnos nagyon gyakran már előzetes, meghatározóan rossz élménnyel, élményekkel érkeznek hozzánk a pácienseink, amit szívből sajnálunk. A mai modern szemléletű, elkötelezett fogorvosnak nem csak a szigorúan vett szakmához kell értenie, hanem emberszeretőnek, megértőnek is kell lennie. Az ilyen szellemben végzett kezelések a páciens számára sokkal elviselhetőbbé válnak. Nagyon gyakran találkozunk egy olyan őszintén hálás páciensekkel, akik a kezelés végeztével elmondják, hogy sokkal rosszabb élményre számítottak, és nagyon megkönnyebbülve felsóhajtanak: ha tudtam volna, hogy csak ennyi az egész, akkor nem izgulok ennyire! 

Lehet altatásban végeztetni az implantációt?

A szükséges kellemetlen beavatkozás és az attól való félelem örök gátja a fogorvosi helyreállító tevékenységeknek. Sajnos nagyon gyakran már előzetes, meghatározóan rossz élménnyel, élményekkel érkeznek hozzánk a pácienseink, amit szívből sajnálunk. A mai modern szemléletű, elkötelezett fogorvosnak nem csak a szigorúan vett szakmához kell értenie, hanem emberszeretőnek, megértőnek is kell lennie. Az ilyen szellemben végzett kezelések a páciens számára sokkal elviselhetőbbé válnak. Nagyon gyakran találkozunk egy olyan őszintén hálás páciensekkel, akik a kezelés végeztével elmondják, hogy sokkal rosszabb élményre számítottak, és nagyon megkönnyebbülve felsóhajtanak: ha tudtam volna, hogy csak ennyi az egész, akkor nem izgulok ennyire! 

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.