Hogyan készítsük fel gyermekünket az első fogorvosi látogatásra?

Az első fogorvosi látogatás sok gyermek számára ijesztő lehet. Az ismeretlen környezet, a félelmetes eszközök, és az ismeretlen orvos mind hozzájárulhatnak a gyermek szorongásához. Azonban a megfelelő előkészületek és a pozitív hozzáállás segíthetnek abban, hogy a gyermek biztonságban érezze magát a fogorvosi rendelő látogatásakor. Éppen ezért szeretnénk megosztani néhány tippet arról, hogyan készítsék fel gyermekeiket a fogorvosi látogatásra, hogy az pozitív és kellemes élmény legyen a gyermek számára.

Türelemmel és megértéssel magyarázzák el a gyermeknek, hogy miért szükséges a fogorvosi rendelő látogatása. Kerüljék a negatív élményekről vagy a fájdalomról való beszélgetést, és helyette hangsúlyozzák a fogorvos segítő szerepét. 

  • Játék az előkészület kulcsa: Az otthoni játék remek módja annak, hogy gyermeküket felkészítsék a fogorvosi rendelő látogatásra. Alakítsák át a szobát „fogorvosi rendelővé” és játszanak szerepjátékot. Kérjék meg a gyermeküket, hogy legyenek ők maguk a fogorvosok, és Önök a páciensek. Használjanak játékeszközöket, például plüssállatokat, hogy egy megnyugtató környezetbe történhessen “az első fogászati kontrol”.
  • Könyvek: Szerezzenek be olyan könyveket a fogorvosról és a fogápolásról, amelyek kifejezetten gyerekeknek szólnak. A meseolvasás remek módja annak, hogy  gyermekük könnyen megérthesse a fogorvosi látogatás és a fogápolás fontosságát. Olvassák el együtt ezeket a könyveket, és beszéljék meg, hogy mennyire izgalmas és érdekes lehet egy fogorvosi látogatás.
  • Látogatás a fogorvosi rendelőben: Ne akkor vigyék először gyermeküket fogorvoshoz, amikor már fáj valamelyik foga. Egy általános vizsgálat lehetővé teszi, hogy gyermekük felfedezze a várótermet, megismerje a fogorvost és a rendelő személyzetét, ilyenkor a gyermek kipróbálhatja a „liftes széket” és megnézheti az eszközöket is, hogy megismerje a rendelői környezetet. Ez az első alkalom segíthet csökkenteni a gyermek félelmét, és biztosíthatja, hogy a fogorvosi látogatás kevésbé legyen ijesztő számára akkor, amikor esetleg problémával tér vissza a rendelőbe később.
  • Nyugodt és támogató jelenlét: Az első fogorvosi látogatás során kiemelten fontos, hogy a szülők támogatást nyújtsanak gyermekük számára. A pozitív hozzáállás és a nyugodt jelenlét átragad a gyermekre és segít neki abban, hogy biztonságban érezze magát a fogorvosi székben.
  • Menjenek együtt fogorvos: Az egyik hatékony módszer a gyermek fogorvosi látogatásra való felkészítésére az a módszer, amikor a szülő és a gyermek együtt mennek fogorvoshoz. A gyermek aggodalmát csökkentheti, ha a szülőt látja beülni a fogorvosi székbe.

Lesz türelmük a gyermekemhez?

Fogorvosaink mérhetetlen türelemmel és szakértelemmel fordulnak gyermeke felé. A Bobdentben fontosnak tartjuk, hogy a kicsiknek is olyan részletességgel kell elmesélni egy beavatkozás menetét, hogy ők is megértsék. Így alakítjuk ki a bizalmi kapcsolatot a gyerekekben, ez pedig megkönnyíti a mi munkánkat is, a gyermek fogorvoshoz való hozzáállását is hosszú távon javítja, és egészséges fogakat varázsol a kicsik mosolya mögé!

Fontos tudni, hogy a gyermekfogászati kezelések több időt vehetnek igénybe, mint a felnőtt kezelések és vizsgálatok. Ez abból is adódik, hogy a gyermekek bizalmát sok esetben több időt vesz igénybe elnyerni, mint a felnőttekét. Fontos, hogy a gyermek mindig pozitív élménnyel távozzon a rendelőből, hogy a későbbiekben szorongás, félelmek nélkül térhessen vissza a fogorvosi székbe. Számos esetben a kezelés első alkalommal nem is valósítható meg a gyermek együttműködésének hiányában. Ilyenkor szükség van “beszoktatásra”, ami esetenként akár több alkalom is lehet. A gyermek bizalmát elnyerni nem könnyű, de onnantól együttműködő kis páciens lesz, és a kezelés is könnyen megvalósíthatóvá válik.

A fentiekből adódik, hogy a gyermekek sikeres kezelése legtöbbször időigényesebb a felnőttekénél, a fogorvos és asszisztense részéről akár többszöri, nagyobb időráfordítást, mentális kihívást, koncentrációt és odafigyelést igényel.

A gyermekfogászat és a preventív fogászat a fogorvosi hivatás és fogorvosi diszciplina szerves és elválaszthatatlan része a fogászat egyéb ágaival megegyezően. A Bobdentben a gyermekek fogászati ellátása kapcsán ugyanolyan maximális szakmai és emberi hozzáállást tanúsítunk, mint a fogászat bármely egyéb területén.

A Bobdent gyermekfogászati árait a fentiekben leírtakkal összhangban határoztuk meg, és reálisan tükrözik a gyermekfogászati kezelésekkor felmerülő, a rendelőt terhelő időarányos költségeket.