Fogszabályozás

A Bobdentben egyaránt lehetőség van a gyermekek és a felnőttek fogszabályozására is. Fogszabályozó szakorvosaink segítségével a szép mosoly mindenki számára elérhető.

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogszabályozás jelentősége

Napi szinten nem is gondolunk bele, milyen nagymértékben befolyásolja az egészséges és esztétikus fogazat megjelenésünket, mindennapjainkat, életminőségünket. 

A szép, szabályos mosollyal rendelkezők magabiztossága, napi sikerélményeinek száma jóval magasabb a mosolyukat rejtegetni kényszerülőkénél. 

Mi a Bobdentnél célul tűztük ki azt, hogy a fogszabályozás tudományának segítségével ezt a magabiztosságot és sikert gyermek és felnőtt pácienseinknek is egyaránt  megalapozhassuk. 

Fogszabályozás fiatal korban
Fogszabályozás felnőttkorban

A fogszabályozás során a kialakult fogtorlódásokat, foghézagokat, az esetlegesen megdőlt fogakat, továbbá az állcsontok rendellenes helyzetét változtathatjuk, kezelhetjük.

A torlódott fogak nehezebben tisztíthatóak, a lepedék könnyebben megtapad, és a szabálytalan rágási helyzet következtében a fogak “öntisztuló képessége” is csökken, amely tényezők mind fogszuvasodáshoz, vagy fogágybetegséghez, gyulladásokhoz, végső soron pedig a fogak elvesztéséhez vezethetnek. 

A szabályos fogazat esetén a fogak könnyebben tisztíthatók, így megelőzhető rengeteg fogászati probléma, és elkerülhetőek mind a fájdalmas állkapocsizületi problémák mind a fogak túlterhelődésének megjelenése is.

Az alkalmazandó fogszabályozási eszközök és módszerek mindig személyre szabottak legyen szó gyermek vagy felnőtt páciensről.

A kezelésről

A fogszabályozás folyamata

A fogszabályozás egy hosszú távú folyamat, ezért a döntés meghozatalához fontos, hogy Ön pontosan ismerje a kezelés lépéseit, hogy mi is történik a konzultációk, kezelések alkalmával. A következő pontokban nagyvonalakban összefoglaljuk Önnek a kezelés menetét.

1. A fogszabályozó kezelés egy konzultációval kezdődik. 

Ez az alkalom alapozza meg a kölcsönös bizalmat páciens és orvosa között. Az első konzultáción a kezelés legfontosabb részleteit kezelőorvosa már meg tudja határozni: így a kezelési célokat, a várható kezelési időt, a lehetséges típusú fogszabályozó készülékek fajtáit. Az Ön fogszabályozási kezeléséhez mindenképpen szükséges az Ön egyéni kezelési tervének elkészítése.   

2. Az egyéni kezelési terv elkészítéséhez további vizsgálatokat végzünk.

A páciensről fotókat, röntgen felvételeket készítünk, valamint tanulmányi mintához lenyomatot veszünk. Az így nyert egyedi adatok, értékek, információk alapján alkotjuk meg a diagnózist és határozzuk meg az Ön fogszabályozási folyamatához leginkább megfelelő fogszabályozási eszközt, készüléket. Azt is megbecsüljük, hogy a kezelés várhatóan mennyi időt vesz igénybe, és mikor milyen és hány kezelési alkalomra lesz feltehetően szükség. Ezután már a kezelés díját könnyebben meg tudjuk határozni. Így össze tudjuk állítani Önnek, ismertetni tudjuk Önnel az Ön egyéni kezelési tervét.

3. A fogszabályozó készülék felhelyezése   

A fogszabályozó készülék típusától függően, a kezelési terv elfogadását követően, az első vagy a második vizit alkalmával történik meg a fogszabályozó készülék felhelyezése, amely rendszerint fél-egy órát igénylő, fájdalmatlan fogászati beavatkozás.

4. A kezelés során rendszeres ellenőrzés

A fogszabályozó kezelés során nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés és az orvos által adott utasítások betartása. Az előre eltervezett végleges eredmény csak úgy érhető el, ha rendszeres

  • a kontroll/ún. aktiválási időpontokon való megjelenés,
  • az alapos fogápolás,
  • a kivehető kiegészítő eszközök előírás szerinti alkalmazása.

 

5. A fogszabályozó készülék eltávolítása

A fogszabályozó kezelés aktív szakaszát akkor fejezzük be, ha a fogak helyzete a kezelési terv szerint megfelelően rendeződött. Az aktív szakasz befejezése után a fogszabályozó készüléket eltávolítjuk. Az elért eredmény megtartása céljából, illetve a fogak további stabilizálása érdekében ún. retenciós készülék viselése szükséges. Ez a passzív fogszabályozó szakasz azért fontos, hogy a fogak ne mozduljanak rendellenes helyzetbe az aktív kezelés után.  A retenciós készülék adott eset függvényében lehet fix, vagy éjszakánként viselt kivehető retenciós készülék, esetleg kombinálva. 

Ezen lépés elmulasztása esetén a kezelési eredmény megtartása még rövid távon sem garantálható, ezért még ilyenkor is nagyon fontos a páciens együttműködése kezelőorvosával.

Lépjen velünk kapcsolatba és visszahívjuk Önt!

Fogszabályozás gyermekkorban

Fogszabályozás

Gyermek fogszabályozással kapcsolatos első, gyermekközpontú konzultációért keresse bizalommal a Bobdent Fogászatot, ahol családias környezetben fogadjuk a család minden tagját.

Gyermekkorban a fogszabályozás lehetőségei még nagyon tág határok között mozognak. Ilyenkor csontjaink még folyamatos fejlődésben, átépülésben vannak, így a különböző fogszabályozó készülékekkel a gyermekek fogazata a növekedési szakaszban még relative könnyebben alakítható, az állcsontok és a fogak növekedési iránya is könnyebben befolyásolható. Kisgyermekkorban a kivehető fogszabályozó készülékek alkalmazásával is nagyon szép eredmények érhetőek el, a kivehető készülékek alkalmazásának köszönhetően a későbbi fix fogszabályozó készülék alkalmazásának idejét lerövidíthetjük. Tinédzser korban rögzített fogszabályozó készülékkel érhető el az esztétikus mosoly, egészséges fogazat.

Tudjuk, hogy egy gyermek számára is mennyire fontos az, hogy milyen élmények érik egy fogorvosi rendelőben, hiszen egyetlen rossz fogorvosi tapasztalat hosszú évekig elkísérheti vagy akár egy egész életen át meghatározhatja a fogászati kezelésekhez való viszonyunkat. Ezért rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a gyermekek barátságos környezetbe érkezzenek és szakorvosunk a megfelelő tapasztalattal és türelemmel fogadja őket.

Mik a fogszabályozást érintő legfontosabb kérdések?

Meddig kell hordani a fogszabályozót? Lehet-e fogszabályozni vegyesfogazatban? Mi a teendő, ha leesik a brackett? Mikorra időzítsük az első fogszabályozás konzultációt?

Ezekre a kérdésekre mind választ kaphat cikkünkben:

Fogszabályozás felnőttkorban

Sokszor felnőttként döntünk úgy, hogy szeretnénk mosolyunkat szebbé tenni, és felmerül a kérdés, hogy vajon nem késő-e belevágni a fogszabályozási kezelésbe. Jó hírünk, hogy a fogszabályozás nem csak gyermekkorban kivitelezhető, hanem felnőttkorban is sikeresen végezhető kezelés.

Felnőtt fogszabályozásáról körülbelül 18 éves kor után beszélhetünk, amikor már az összes maradandó fog előtört, és az állcsontok növekedése is befejeződött, ezért a felnőttkori fogszabályozás számos ok miatt eltér a növekedésben lévő gyermek kezelésétől.

Tudjuk, hogy felnőttkorban a fogszabályozó eszköz viselete a mindennapokban időnként zavaró lehet, ezért alkalmazunk esztétikus, kevésbé észrevehető készülékeket is.

A felnőttkori fogszabályozás után nem csak az esztétikai élmény lesz szembetűnőbb, de a szabályos helyzetű fogak kevésbé lesznek hajlamosak a szuvasodásra, mivel a szabályos fogazatot sokkal könnyebb tisztán tartani. Minden tekintetben javul az életminőség a fogszabályozás után, ezért felnőttkorban sem kell lemondani róla, ha gyermekkorban nem volt rá lehetőség.

Felnőttkorban és azokban az esetekben, amikor a kívánt eredmény elérése kivehető készülékkel már nem lehetséges, elsősorban a rögzített fogszabályozó készülékeket ajánljuk.

Fogszabályozás kérdések

Felnőtt fogszabályozással foglalkozó szakorvosaink sok éves szakmai tapasztalata bizonyítja, hogy a gyermekinél idősebb korban is nagyon szép eredmények érhetőek el az új fogszabályozós technológiák segítségével. Erről Ön is megbizonyosodhat akár egy személyes konzultáció keretében.

Láthatatlan fogszabályozási technikák a Bobdentnél

A Linguál fogszabályzó rendszer diszkréten megbújik a fog hátsó oldalán, így lehetőséget nyújt, hogy ne látszódjon a fogszabályozó.

Tudjon meg többet a technikáról cikkünkben:

Invisalign átlátszó sínes fogszabályozó rendszer

A rendelőnkben alkalmazott Láthatatlan fogszabályozó rendszer sínei bármikor könnyedén kivehetőek és szinte láthatatlanok.

Tudjon meg többet a technikáról cikkünkben:

Fogszabályozó szakorvosaink

Dr. Hary Réka

Fog- és szájbetegségek szakorvosa, fogszabályozó szakorvos

Dr. Molnár Boglárka

Fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Dr. Niklai Réka

Fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Jelentkezzen konzultációra

Fogszabályozás konzultáció

Legyen szó esztétikai vagy funkcionális problémáról, gyermek vagy felnőtt fogszabályozásról, szakorvosaink készséggel állnak az Ön és családja rendelkezésére. Jelentkezzen konzultációra, ha kérdése van a fogszabályozással kapcsolatban.

A fogászati vizsgálaton nem csak akkor érdemes megjelenni, ha valamilyen fájdalma, vagy panasza van. Fogászati probléma akkor is kialakulhat, ha nem okoz észrevehető panaszt, tünetet.

Mi a Bobdentnél azt javasoljuk, hogy fél évente érdemes megjelenni egy általános fogászati állapotfelmérésen, így a tünet nélküli fogászati teendők hamar kiszűrhetők, a nagyobb problémák megelőzhetők. 

Kérjen időpontot az alábbi jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével. Kollegáink keresni fogják a megadott elérhetőségen időpont egyeztetés céljából. 

Sűrgős esetben kérjük hívja a +36 1 400 1167-es számot!