Parodontológia a Bobdentnél

A fogazat egészsége nagyban függ a fogakat körülvevő szövetek, azaz a lágyrész egészségétől. Parodontológiai kezelésekkel és ínysebészeti műtéti eljárásokkal hosszú távon meg tudjuk őrizni a fogágy egészségét. 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Bobdent Fogászati és Szájsebészeti Központban a magas színvonalú parodontológiai kezelések elérhetővé váltak.  Dr. Sütő Dániel személyében magas színvonalú szakmai tapasztalatával és elhivatottságával kiegészült csapatunk, így a hozzánk forduló pácienseinknek a Bobdenten belül el tudunk végezni olyan egyedi kezeléseket, amelyek fogorvosi csapatmunkát, specializált eszközparkot, szakmai tapasztalatot és tudást igényelnek, ezért csak kevés rendelőben elérhetőek.

A Bobdentben pácienseink számára a parodontológiai kezelésekkel tovább tudjuk növelni a komplex fogászati ellátás minőségét. Egy olyan szakmai szemléletnek is nagyobb teret adhatunk rendelőnkben, mely a magyar fogászati világban – reméljük, hogy csak átmenetileg  – még nem kellő mértékben elterjedt.

A  parodontológiai szemlélet előnye az, hogy a fogak / implantátumok körüli kemény-és lágyszövetek (a fogágy) egészségére nagy hangsúly kerül. Ennek egyértelmű előnyét élvezhetik pácienseink, hiszen ezzel a szemlélettel rendelkezve érhetjük el azt, hogy pl. az implantációs fogpótlások egészen hosszú időtávon is sikeresek lehessenek, mert az implantátumok körül esetlegesen kialakuló lágyrész problémák kezelése, mely speciális tudást igényel, a Bobdentnél elérhető.

A parodontológia a fogászati szakmában jól ismert terület, ám  a gyakorlatban nem tartozik az általános fogorvosi tevékenységek közé. Ennek oka a specializálódás. Sikeres parodontológiai kezelés leginkább parodontológiai kezelésekben jártas és tapasztalt szakembertől remélhető, ezért a Bobdentnél külön e terület szakembere, Dr. Sütő  Dániel végzi ezen kezeléseket.

Mi az a parodontológia?

A parodontológia szó nyers fordításban: a “fog melletti területek tudománya”. A parodontológia eredetileg a fogászat azon szakmai ága, ami a fogak közvetlen közeli környezetével, a fog melletti szövetekkel foglalkozik, illetve ezen szöveteknek a fogakkal való kapcsolatával. Ezek a szövetek a gyökérfelszíni sejtek, a gyökérhártyasejtek, a fogak körüli közvetlen kemény-és lágy szövet, azaz a fogmeder csont állománya, és a fogakat körülölelő ínyszövet. Ma már a parodontológia tudománya és praxisa kiterjed a fogászati implantátumok körüli kemény és lágy szövetek gyógyítására is.
Nem is gondolnánk, hogy a fogak, illetve a fogászati implantátumok sorsa milyen nagy mértékben függ a fogak / implantátumok körüli szövetek egészségétől. Ennek az összefüggésnek egyszerű oka van: ha erős, egészséges íny és nagy térfogatú csontállomány veszi körül a fogakat / implantátumokat, akkor annak területnek jobb a vérellátása, így a baktériumokkal szembeni ellenálló képessége is sokkal jobb a fogakat / implantátumokat körülvevő területnek, mint ha vékony, gyenge íny és csontállomány venné körül a fogakat / implantátumokat. A  fogakat / implantátumokat körülvevő relatív kis térfogatú csontállomány, illetve vékony ínyterület áterezettsége kisebb, ezért az ilyen területek ellenállóképessége, gyógyhajlama nem ideális, hosszútávon gyulladásra hajlamosabbak az ilyen területek.  

 

Ha az ellenálló képesség nem megfelelő, akkor a szájban állandó jelleggel jelenlévő baktériumok képesek a fog / implantátum és az azt körülvevő lágy szövet (íny) közé beférkőzni, 5-6 milliméternél mélyebben is elszaporodni, és helyi gyulladást kiváltani, ezzel pedig a fogak / implantátumok körüli szövetek gyengülését, pusztulását okozni. Ez végső soron a fogak / implantátumok stabilitásának elvesztéséhez vezethet, a fogak / implantátumok olyan mértékben elveszíthetik a körülölelő kemény-és lágy szöveteket, hogy azok mozgathatóvá, nem megtarthatóvá válnak, a rágófunkciót már nem képesek betölteni, rágásra fájdalom lép fel, és sajnos a fogak / implantátumok eltávolítása válhat szükségessé.

A parodontológia szépsége és jelentősége abban áll, hogy a fogak, illetve a behelyezett/behelyezendő fogászati implantátumok hosszútávú megtarthatósága e szakterület legfőbb célja. A parodontológia szakágat magas fokon ismerő és gyakorló elhivatott fogorvos a parodontológus.

Lépjen velünk kapcsolatba és visszahívjuk Önt!

Mivel foglalkozik, mit csinál, hogyan gyógyít a Bobdent parodontológus fogorvosa?

A parodontológus foglalkozik a fogak / implantátumok körüli kemény-és lágy szövetek egészségével, mennyiségével, minőségével. Felméri, kontrollálja, tisztítja, gyulladásmentessé teszi, bővíti, pótolja, “felépíti” ezeket a szöveteket. Teszi mindezt azért, hogy az adott fogak / implantátumok “élete” hosszú legyen, sokáig funkcionáljanak.

Parodontológus fogorvosunk komplex szemlélettel rendelkezik, és a páciens érdekében szorosan együttműködik a fogászat más szakágait gyakorló fogorvos kollégáival, illetve dentálhigiénikusi munkatársaival.

Dr. Sütő Dániel M.Sc.
Parodontológusunk képes olyan gyógyító fogágykezelések elvégzésére, amik után a fog körüli szövetek újra egészségesek és gyulladásmentesek lesznek. Így a fog megmenthető, illetve tovább maradhat funkcióképes, mint fogágykezelés nélkül. Ez legtöbbször az ún. fogászati kürett-kezelésekkel valósítható meg.  A fogászati kürett-kezelések lehetnek zártak vagy nyitottak. Ez a fogágybetegség súlyosságától függ. Ezek a kezelések többször ismétlődhetnek, mivel a baktériumok sajnos újra el tudnak szaporodni a károsodott fogágyterületeken a kezelések után is.
 
Ezért a parodontológiai kezelések sorozatosak, többszöri rendelői megjelenést, ismétlődő kezelési és kontroll alkalmakat igényelnek. A gyógyító parodontológiai kezelések sikereinek záloga a páciens hosszútávú együttműködése a parodontológussal, illetve a rendelővel. Fontosnak tartjuk, hogy a pácienst parodontológusunk megfelelően tájékoztassa, a kezelések lényegét a páciens számára megfelelően el tudja magyarázni, és a páciens otthoni szájhigiénés feladatait is érthetően át tudja adni a páciens számára. Ez is része a parodontológus hivatásának, hiszen ha a páciens együttműködését nem sikerül kialakítani, akkor a hosszútávú siker (a páciens fogágykárosodott fogának / implantátumának hosszútávú megtartása), ami természetesen a páciens érdeke is, sajnos nem biztosítható. 

Parodontológiai műtétek végzése

Ami különlegessé teszi a parodontológus gyógyító hivatását, az kétségkívül a parodontológia műtéti szakterülete. Ez a sebészeti terület a fogászat, a parodontológia, a szájsebészet és a mikrosebészet elemeit ötvözi.  
A mukogingivális sebészet a parodontológiai sebészet a lágy szövetek (íny, szájüregi nyálkahártya) fogak/implantátumok körüli sebészete. Ez is azt a célt szolgálja, hogy a fogak/implantátumok körül megfelelő minőségű, mennyiségű, vastagságú, a bakteriális és mechanikai behatásokkal szemben ellenálló íny álljon rendelkezésre.
A mukogingivális sebészeti beavatkozásokra többfajta okból is sor kerülhet. 
Ínyvisszahúzódás
Ínyvisszahúzódás kezelése
Feszesíny szélesítés eredménye

Ínyvisszahúzódás kezelése

Az egyik ok, amikor a természetes fogak körül az íny visszahúzódik (ennek számos oka lehet, melynek részletezésétől most eltekintünk), és a fognyaki terület, mely eredetileg ínnyel fedett volt, szabaddá válik. Ez egyrészt állandó érzékenységet okoz – hideg, meleg, édes, savanyú ételek/italok fogyasztása nehezítetté válik -, másrészt az  esztétikailag nem elhanyagolható következmény miatt pszichésen, szociálisan is  hátrányos lehet, hiszen a beszéd közben, egy mosolykor az ínyvisszahúzódás könnyen észrevehető. Hosszútávon a fog körül visszahúzódott csont-és ínyszövetek a fog gyengülését okozhatják, a fog megtarthatósági ideje lerövidül.  Ezen problémákon tud segíteni parodontológusunk, aki a mukogingivális sebészeti eljárás során az elvesztett lágyrész visszapótlásával a fog megtarthatóságát megnöveli, az esztétikát, a mosolyt, a páciens önbizalmát helyreállítja, és a fognyaki érzékenységet is megszünteti. Az eljárás során parodontológus orvosunk mikrosebészeti módszerekkel kötőszövet vagy kötőszövet és íny átültetését hajtja végre. Minden esetben minden páciens számára egyedileg előzetesen megtervezi a műtétet, és a kivitelezésről, kimenetelekről, várható eredményekről a pácienst előzetesen részletesen tájékoztatja.  

Feszes íny szélesítés fogpótlás készítése előtt – tervezetten

Egy másik ok lehet az, amikor implantációs beavatkozás/kezelési folyamat során/előtt a foghiányos területen olyan mértékben megváltozott a csontot fedő íny és szájüregi nyálkahártya összetettsége (minősége, mennyisége), hogy azon változtatni szükséges még az implantátumokra rögzítendő fogpótlás elkészítése előtt. Ilyen esetekben jellemzően ún. feszes íny szélesítést végez a parodontológusunk. Ezzel a mukogingivális sebészeti eljárással az implantátum körüli légyrész védekezőképességét képes megnövelni, ami egyben az  implantátum és a fogpótlás élethosszát is növeli, illetve az esztétikai végeredményt is nagyban emeli, hiszen az implantációs fogpótlások esztétikai sikerét nem csak a fogpótlás formája, hanem az implantátum és a fogpótlás körüli íny – természetes – lefutása is nagyban meghatározza – ez az ún. rózsaszín esztétika.

Íny leépülés implantátum körül
Feszesíny szélesítés
Feszes íny

Feszes íny szélesítés a fogpótlás elkészülte után – utólagosan

Szintén mukogingivális sebészeti eljárást tehet szükségessé az az implantációs fogpótlás átadása ill. hosszútávú viselése után kialakult állapot is, amikor kezdetben az implantációs fogpótlás körül az ínylefutás ideális volt, ám mégis az idők során a lágyrész megváltozik, és utólag az “íny elvékonyodik”, az implantátum körül az egészséges egyensúly megbomlik, gyulladás, érzékenység alakul ki. Kezelés nélkül ez az állapot az implantációs fogpótlás élettartamát lerövidítheti. Ilyenkor is szükséges a feszes íny újbóli megteremtése, kialakítása az implantátumok körül – utólag.  

Jelentkezzen konzultációra

Parodontológia konzultáció

A fogászati vizsgálaton nem csak akkor érdemes megjelenni, ha valamilyen fájdalma, vagy panasza van. Fogászati probléma akkor is kialakulhat, ha nem okoz észrevehető panaszt, tünetet.

Mi a Bobdentnél azt javasoljuk, hogy fél évente érdemes megjelenni egy általános fogászati állapotfelmérésen, így a tünet nélküli fogászati teendők hamar kiszűrhetők, a nagyobb problémák megelőzhetők. 

Kérjen időpontot az alábbi jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével. Kollegáink keresni fogják a megadott elérhetőségen időpont egyeztetés céljából. 

Sűrgős esetben kérjük hívja a +36 1 400 1167-es számot!