Fogászati műtét esetén mik a legfontosabb tudnivalók?

 Lehet-e szedációval végezni a műtétet?

Igen, lehet. Intravénás szedációban gyakorlatilag minden szájsebészeti beavatkozást el lehet végezni, ami a Bobdentben elérhető. Az intravénás szedáció, amit aneszteziológus szakorvos kolléga biztosít pácienseink számára, lehetővé teszi a páciensnek azt, hogy a beavatkozás alatt ne szorongjon, ne élje meg kellemetlenségnek a beavatkozást, amire rászánta magát, hogy életminőségét javítsa. 

Az intravénás szedációnak köszönhetően a páciens emlékezetében nem marad rossz élmény érzet a beavatkozással kapcsolatban, és azt az időt sem érzékeli, amíg a beavatkozás tart. Az intravénás szedáció aneszteziológus kollégánk szakorvosi felügyelete alatt zajlik, és csak a beavatkozás idejére alkalmazzuk. Leginkább olyan szájsebészeti beavatkozásokhoz ajánljuk az intravénás szedációt, ami hosszabb időt vesz igénybe. Ilyen például a csontpótlási, csontfelépítési műtétek csoportja, több bölcsességfog egyidejű eltávolítása, kiterjedtebb implantációs beavatkozások.

Lehet a fogászati műtét közben kérni még érzéstelenítőt?

Igen, lehet. Az érzéstelenítő injekciók átlagosan 2-3 órán keresztül biztosítják a páciens számára az érzéstelenséget. Amennyiben úgy érzi, kezd az érzéstelenítő hatása múlni, figyelünk Önre, és amint jelzi, megkérdezzük Önt, és természetesen műtét alatt is adunk még Önnek érzéstelenítőt, azért, hogy biztosítani tudjuk Ön számára a teljesen fájdalommentes kezelést.

Műtét után felléphet-e vérzés?

Szájsebészeti beavatkozások után nem jellemző a komoly utóvérzés. Természetesen eleve csak akkor végezhetjük el a beavatkozást, ha a páciens vérzési, véralvadási jellemzői ezt lehetővé teszik. Olyan előfordulhat, hogy a varratok között műtét után még a műtét napján szivárog a vér. A szájban egy kisebb vérzés is nagyobbnak tűnhet, mert a vér megfesti a nyálat, és úgy tűnik, mintha a seb jobban vérezne. Szerencsére ez inkább csak egy ijesztő jelenség, és nem komoly vérzés.

Lesznek-e a fogászati műtét után fájdalmaim?

Különböző szájsebészeti beavatkozások után különbözőképp szokott fájdalom jelentkezni. Nagyon érdekes például, hogy egy nagy területre kiterjedő implantációs beavatkozás szinte soha nem jár nagy utófájdalommal. Sokéves tapasztalatunk az, hogy például egy All-On-4 műtét után jellemzően mindössze egy vagy két darab fájdalomcsillapítót szoktak bevenni a beavatkozáson átesett pácienseink, és azt is inkább csak a nyugodt alvás biztosítása céljából. 

Felső bölcsességfogakkal ugyanez a helyzet. Azonban az alsó bölcsességfogak eltávolítása után jellemzőbb az utófájdalom, ami általában 3-4 napig tart, és fájdalomcsillapítókkal szépen elmúlasztható. Összességében az a jellemző, hogy a Bobdentben végzett szájsebészeti műtéti beavatkozások után a pácienseink egymástól függetlenül az utófájdalommal kapcsolatban arról szoktak beszámolni, hogy pozitív csalódás volt számukra a műtét utáni időszak is. Sem a beavatkozás alatt, sem utána a  fájdalom mértéke nem volt olyan nagy, mint amire előzőleg készültek.

Vannak-e olyan élelmiszerek amit műtét után kerülni kell?

Igen, vannak. Amíg friss a seb, műtét után 3 napig érdemes bizonyos ételeket kerülni.  Nem javasolt az olyan élelmiszerek fogyasztása, amik élő baktérium kultúrát tartalmaznak, mert a bennük található baktériumok befertőzhetik a szájban lévő sebet. Ilyen típusú ételek a nyers tejtermékek ( tej, joghurt, kefir ). Nem javasolt a kemény állagú ételek fogyasztása, amik esetleg felsérthetik a sebet. Az apró magvas ételek szintén kerülendők néhány napig, mert bejuthatnak a magvak a sebbe. Nem csak ételek, hanem a magas százalékú alkoholos italok, és a dohányzás is kerülendő, mert ezek az élvezeti szerek is rontják a sebgyógyulást.

Műtét után mikor lehet sportolni?

Kisebb megterhelést jelentő foghúzás, vagy egyszerűbb implantáció után 3 nappal már lehet sportolni. Nagyobb beavatkozások ( pl. alsó műtéti bölcsességfog eltávolítás vagy pl. csontpótlás) után érdemes egy hetet várni a sportolással. Ha a  sport közben fellépő fájdalom, vagy érzékenység jelentkezik a műtéti területen, akkor még néhány napot érdemes kihagyni. 

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.