Mik a fogtöméseket érintő legfontosabb kérdések?

Meddig lehet a fog érzékeny tömés után? A fogtömés után mennyi ideig nem lehet enni? Szükséges az amalgám fogtömések cseréje? Milyen gyakran szükséges a fogtömések cseréje? Ilyen kérdésekre is választ adunk ebben a cikkünkben.

Meddig lehet a fog érzékeny tömés után?

Tömés készítése után hosszabb ideig, akár hetekig is érzékeny maradhat a fog hőmérséklet változásra. Ha hideg vagy meleg ételt, italt fogyasztunk, a tömött fogunk jelezhet, hogy ez annyira még nem esik neki jól. A tömés utáni hideg-meleg érzékenység általában a fogszuvasodás mértékétől, következésképp a fogtömés méretétől függ.

Tulajdonképpen attól, hogy a fogbél mennyire vesztette el a körülötte lévő hőszigetelő dentin-és zománc réteget maga körül. A szervezetünk arra is képes, hogy tömés után a fogbél érzékenységét csökkentse úgy, hogy védő dentin réteget képez a fogbél köré a fogbélkamrában a fog belsejében. Ez egy lassú folyamat, hetekig, hónapokig eltart, viszont az érzékeny tömött fogunk szépen lassan már nem lesz az, és gyakran el is felejtjük, hogy melyik fogunk is tömött.

A hideg-meleg érzékenység mellett fogunk tömés után átmenetileg ráharapásra is érzékeny maradhat néhány napig, ám ha ez tartós, akkor könnyen lehet, hogy a tömésből egy picit le kell csiszolni.

A kezelés után mennyi ideig nem lehet enni?

A mai modern tömések már a szájban megkötnek, és azonnal terhelhetőek. Azonban amennyiben a kezelés érzéstelenítésben történt, mindenképpen érdemes megvárni azt, hogy a zsibbadás elmúljon. Ez általában 2 óra időtartamot jelent.

Az elkészült tömés olyan színű lesz mint a többi fog?

Igen, a mai modern jó minőségű tömőanyagokkal el lehet érni azt, hogy az ún. rétegzési technikával olyan szép, esztétikus árnyalatú töméseket készítsünk, hogy azok gyakorlatilag teljesen beleilleszkedjenek a többi fog környezetébe.

Ha két különböző oldalon kell tömést cserélni akkor azt lehetséges egyszerre végezni?

Igen, ez a legtöbb esetben lehetséges. Ha az egyik tömés az alsó, a másik a felső fogsoron készül, akkor ez nem jelent akadályt.

Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy az egyik oldali alsó fogak érzéstelenítésékor sokszor az egész oldalt el kell érzésteleníteni egy fog töméséhez is. Ha az alsó állkapcson a másik oldalon is ugyanekkor szeretnénk érzésteleníteni, akkor a teljes alsó állkapocs elérzéstelenítése, zsibbadása átmenetileg járhat kellemetlenségekkel.

Ezért, ha nem sürgős a két oldali tömés egyszerre való elkészítése, akkor ebben az esetben érdemes inkább két különböző alkalommal elkészíteni a két különböző oldalon tervezett két alsó tömést.

Lehet csak lidokain spray-vel végezni a kezelést?

Töméshez szükséges érzéstelenítéshez a lidokain spray sajnos kevés. Viszont a mai modern fogászati tűk már olyan vékonyak, hogy olyan finoman lehet beadni az érzéstelenítőt, hogy a páciensek sokszor megkérdezik: ennyi volt csak a szuri? Mi pedig mosolyogva feleljük: Igen, ennyi az egész! 🙂

Szükséges az amalgám tömések cseréje?

A régen készült amalgám tömésekkel ellátott fogakat mindenképpen érdemes megvizsgálni abból a szempontból, hogy jól zár-e még a tömés. Amennyiben rést észlelünk a fog és a tömés között, javasoljuk az amalgám tömés cseréjét. Ha a tömés jól zár, esztétikailag a páciens elfogadhatónak tartja, akkor cseréje nem feltétlenül szükséges.

Milyen gyakran szükséges a tömések cseréje?

Remélhetőleg a mai modern tömőanyagok felhasználásával készült töméseket már nem kell olyan gyakran cserélni, mint a régebbi generációs töméseket. A tudomány és a technológia fejlődésével sikerült jobb minőségű, tartósabb anyagokat létrehoznia a gyártóknak, így a mai modern tömőanyagok a tömés elkészülte után már nem, vagy csak igen kis mértékben változtatják térfogatukat.

A régebbi tömőanyagok sajnos zsugorodásra hajlamosak, ezért a tömés és a fog között rés tud keletkezni, ahol a baktériumok be is tudnak jutni a fogba. Ezért régebben a töméseket gyakrabban kellett cserélni, néhány évente. Ma egy jól elkészített, modern, jó minőségű anyag felhasználásával készített tömésre hosszú- hosszú évekig biztosan számíthatunk.

Miért kell az esztétikus töméseket cserélni?

A régebbi esztétikus tömőanyagok sajnos zsugorodásra hajlamosak, ezért a tömés és a fog között rés tud keletkezni, ahol a baktériumok be is tudnak jutni a fogba. Sajnos emiatt a tömés alatt alászuvasodhat a fog. Ezt az alászuvasodást sokszor még a fogorvosnak is nehéz észrevenni, legtöbbször a páciens pedig egyáltalán nem veszi észre, hiszen a fogtömés alatti szuvasodás sokszor egyáltalán ne látható, nem okoz észrevehető jelet.

Ezért a régebben készült töméseket érdemes rendszeresen kontrollálni, és ha észrevesszük az alászuvasodást, vagy a széli záródás nem tökéletes lefutását, akkor töméscserét javaslunk. A mai jó minőségű tömőanyagokkal már sokkal jobb a helyzet. Ma egy jól elkészített, modern, jó minőségű tömőanyag felhasználásával készített tömésre hosszú-hosszú évekig számíthatunk.

Van olyan étel/ital ami elszínezheti a töméseket?

Az ételek, italok színezéke sokkal inkább a fogállományt színezik el, mint a tömőanyagot. Viszont a tömés és a fog közötti találkozási felület, a fog látható, külső felszínén az ún. széli záródási vonal könnyen elszíneződhet. Kávé, kóla, vörösbor, erősen színező ételek, italok képesek elszínezni a tömés széli záródási vonalát.

Esztétikai okokból és így a tömés tartóssága szempontjából tehát fontos, hogy a fogorvos a tömés készítésekor nagyon körültekintően figyelembe vegye, hogy a széli záródást lehetőleg olyan helyen vezesse végig a fogon, ahol nem, vagy kevésbé látható. Amennyiben a lehető legjobban elsimítja, összepolírozza a foggal a tömést, akkor az elszíneződés minimálissá tehető.

Mit lehet tenni azért, hogy ne szuvasodjon alá a tömés?

Az elhivatott fogorvos mindent megtesz azért, hogy a tömés készítésekor a lehető legjobban elsimítsa, összepolírozza a foggal a tömést. A célja ezzel pont az, hogy a tömés széle ne színeződjön el, és, hogy a tömés széle mentén ne tudjanak a baktériumok bejutni a tömés alá.

A páciens rendszeres fogselymezéssel, alapos fogmosással tud tenni azért, hogy a baktériumok ne tudjanak elszaporodni a szájban, megtapadni a fogakon. Ha esetleg azt veszi észre, hogy fogselymezéskor egy helyen rendszeresen megakad, elszakad, vagy felszálasodik a fogselyem, akkor érdemes ezt jelezni a fogorvosának. Ha esetleg ezt egy elálló tömésszél okozza, akkor a fogorvos ezt korrigálni tudja.

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.