Érdemes-e eltávolítani a fogkövet a gyermekek tejfogáról?

Mi is az a fogkő?

A fogkő tulajdonképpen elmeszesedett lepedék. Ha a plakkot nem távolítják el időben, a fogakon kemény fogkőréteg alakulhat ki, melyet nem lehet otthoni fogmosással eltávolítani.

A tejfogakon képződött fogkő ugyanúgy okozhat problémákat, mint a maradó fogakon termelődött fogkő: fogszuvasodást, fogínybetegségeket és kellemetlen szájüregi tüneteket eredményezhet.

A fogváltás időszaka egy olyan időszak, amikor a tejfogak és a maradó fogak közötti területek nehezebben hozzáférhetőek a tisztítás szempontjából. 

A maradó fogak gyakran nem a felettük helyet foglaló tejfogak helyére bújnak elő, emiatt apró hézagok, rések alakulhatnak ki a fogak között. Bizonyos területek nehezen hozzáférhetőek a fogkefe és a fogköztisztító eszközök számára, ami a plakk képződésének és lerakódásának kedvezhet, melyet ha nem távolítanak el rendszeresen, fokozatosan fogkővé alakulhat. Szülőként segíthet gyermekének a fogmosásban és a fogközök tisztításában, hogy minimalizálják a plakk és fogkő képződés mennyiségét. Emellett rendszeres fogorvosi ellenőrzések is javasoltak, amelyek során a fogorvos megvizsgálja a fogakat és szükség esetén eltávolítja a fogkövet.

Előfordulhatnak fekete színű lerakódások is a fogakon. A fekete elszíneződés nem feltétlenül jelent fogszuvasodást, baktériumok jelenlétére is utalhat. Ezek a lerakódások általában ínyszél mellett jelennek meg. A fekete színű foltok vagy elszíneződések esztétikailag zavaróak lehetnek a gyermeknek vagy a szülőnek, eltávolításuk javasolt.

A fogkőeltávolítás során fontos, hogy a gyermeket és a szülőt is aktívan bevonjuk a terápiába, hogy a kezelés minél eredményesebb legyen és hatékonyan megelőzzük a fogkő kialakulását a jövőben.

További kérdések-válaszok gyermekfogászat témában

A gyermekfogászathoz kapcsolódó árakról itt tájékozódhat.