Hogyan történik a tejfogak tömése?

Előfordul, hogy a tejfogak tömése szükségessé válik egy baleset következtében vagy fogszuvasodás miatt. Ilyen esetekben a tejfogak tömésével fájdalommentesen helyreállítjuk a fogak eredeti alakját és funkcióját.

Fontos, hogy amennyiben a tejfogban kialakul szuvasodás, érdemes minél hamarabb kezelni azt. Egyrészt, hogy ne okozzon érzékenységet, esetleg fájdalmat a gyermeknek, másrészt a szuvasodás ne terjedjen tovább az adott fogban, illetve, hogy ne alakuljon ki több fogban is szuvasodás. 

Mi a menete a tejfogak tömésének?

  1. Helyi érzéstelenítés: Nagyon pici szuvasodásokat teljesen fájdalommentesen tudunk kezelni, helyi érzéstelenítő alkalmazása nélkül, de van lehetőség fájdalomcsillapító zselé, illetve érzéstelenítő alkalmazására is, amennyiben esetleg mélyebb üreggel vagy fájdalommal állunk szemben.
  2. Szuvas részek eltávolítása:  Különböző fogorvosi eszközöket, fúróeszközöket, illetve kézi eszközöket használunk a sérült rész eltávolítására. Ezután alaposan megtisztítjuk és előkészítjük a fogat a tömésre.
  3. Az izoláció: a nyálmentes környezet megteremtését jelenti.
  4. Tömőanyagok: általában cementtömések segítségével tudjuk a tejfogakat helyreállítani. Amennyiben a gyermek kooperációja enyhül, ideiglenes tömést is tudunk tenni a fogba.

Legtöbbször a kezelések fájdalommentesek, a gyermekek a fúrók, nyálszívók hangjától és a szájban való „matatástól” ijednek meg, vagy félnek legtöbbször. Ezért bír nagy jelentőséggel a szülői támogatás, hogy a gyermek bizalommal érkezzen a rendelőbe, és együtt tudjon működni a fogorvossal.

A fogtömés segít megőrizni a tejfogakat és elkerülni a további károsodásukat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a maradó fogak előtörésével a tejfogak idővel kiesnek, ezért a tejfogak tömése ideiglenes megoldás, a megfelelő gondoskodás és szájhigiénia biztosítása továbbra is fontos a fogak egészségének megőrzése érdekében.

További kérdések-válaszok gyermekfogászat témában

A gyermekfogászathoz kapcsolódó árakról itt tájékozódhat.