Mi az a barázdazárás?

A ​​barázdazárás egy olyan egy preventív fogászati kezelés, amely elsődleges célja, hogy  csökkentsük a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. A barázdazárás általában az olyan maradófogakon alkalmazható, amelyek frissen törtek elő (0,5-1 éven belül), barázdái mélyek és nehezen tisztíthatóak meg fogmosás során.

Mi a barázdazárás menete?

  1. Vizsgálat: Először megvizsgáljuk a fogakat és meghatározzuk, hogy mely fogaknál szükséges a barázdazárás kivitelezése. A barázdazárás elsősorban mélyebb barázdákkal rendelkező nagyőrlő fogaknál javasolt, de a fogak anatómiájától és a szuvasodási tényezőktől függően szükségessé válhat kisőrlő fogaknál
  2. Tisztítás: A kiválasztott fogat megtisztítjuk, majd leszárítjuk. Ezt követően egy speciális folyadékkal előkezeljük a fog felszínét, amelyet vízzel lemosunk, majd leszárítunk.
  3. Nyálmentes környezet: Vattarolnival biztosítjuk a nyálmentes környezetet.
  4. Barázdazáró anyag alkalmazása: A barázdazáró anyag általában halvány fehér színű. Az anyag maga úgy képzelhető el, mint egy folyékony tömőanyag, amely egyenletesen elterülve feltölti a barázdát.
  5. Véglegesítés: A barázdazáró anyag egy speciális, ún. fotopolimerizációs lámpa fényére keményedik meg. Ez a folyamat rövid idő alatt megtörténik és a barázdazáró anyag megkeményedik, így tartós és ellenálló réteget képez a fog felületén.
  6. Beállítás és simítás: Amikor a barázdazáró anyag megkeményedett, a fogorvos ellenőrzi és szükség esetén finomítja a fog és a barázdazáró anyag érintkezési felületét, hogy biztosítsa a megfelelő komfortot harapáskor.

A barázdazárás optimális időpontja a fogak előtörését követő maximum 0,5-1 év. A megfelelő barázdazárás jelentősen csökkentheti a fogszuvasodás kockázatát és hosszú távú védelmet nyújt a fogaknak.

További kérdések-válaszok gyermekfogászat témában

A gyermekfogászathoz kapcsolódó árakról itt tájékozódhat.