Hogyan válasszak fogkefét és fogkrémet a gyermekem számára?

A helyes fogmosási rutin kialakításában és megtartásában a megfelelő fogkefe és fogkrém kiválasztása elengedhetetlen szerepet játszik. Azonban ma már számos lehetőség közül választhatunk, ezért könnyű elveszni a különböző típusok és márkák útvesztőjében. 

 

A színes, esetleg mintákkal ellátott fogkefék, valamint az ízesített, életkornak megfelelő összetételű fogkrémek elengedhetetlenek a gyermekek helyes fogmosási rutinjának kialakításában és fenntartásában.

Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan válasszunk megfelelő fogkefét és fogkrémet gyermekeink számára, figyelembe véve az életkorukat, a fogazatuk állapotát és a szájhigiéniájukra vonatkozó egyéni igényeket.

Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan válasszunk megfelelő fogkefét és fogkrémet a gyermekeink számára, figyelembe véve az életkorukat, a fogazatuk állapotát és a szájhigiéniájukra vonatkozó egyéni igényeket. Olvassa tovább, hogy segítséget kapjon az optimális választáshoz, és segítse gyermeke fogainak egészségét hosszú távon.

Milyen fogápolási termékek ajánlottak a különböző korú gyermekek számára?

0-2 éves kor:

Fogkefe: Az első fogak megjelenésekor ajánlott puha szálú, kisfejű, speciális kialakítású fogkefét vagy szilikon ujjkefét választani. Ebben a korban a fogmosást inkább a szülő végzi és ő mutatja meg a helyes szájápolási rutint gyermeke számára.

Fogkrém: Mivel a gyermek szervezete nagyon érzékeny ebben a korban, ezért olyan fogkrémet ajánlunk, amely fluoridmentes és ízetlen. Amikor a gyermek szájában még fogak nem találhatók, akkor fogkrémet sem kell használnunk feltétlenül, ekkor a fő cél az ételmaradékok eltávolítása.

2-6 éves kor:

Fogkefe: Ebben a korban már áttérhetünk egy kis méretű, puha szálú, ergonomikusan kialakított fogkefére, amely könnyen kezelhető a gyermek számára. A fogkefék csomagolásán általában feltüntetik, hogy milyen korú gyermek számára ajánlják, ezt érdemes figyelembe venni a fogkefe kiválasztása során.

Fogkrém: A gyermekek számára gyártott fogkrémek általában ízesítettek és színesek, ezzel meghozva a kedvet a fogmosáshoz.

6 éves kor felett:

Fogkefe: Ebben a korban már áttérhetünk egy felnőtt méretű, puha vagy közepesen kemény szálú fogkefére. Válasszon olyan fogkefét, amely ergonomikus szárral rendelkezik, és amely megfelelő méretű gyermeke számára: nem túl nagyfejű, így használatával a gyermek hátsó, őrlő fogai is könnyen elérhetőek, tisztíthatóak.

Fogkrém: Fontos, hogy figyeljen a gyermek ízlésére és válasszon olyan fogkrémet, amelyet szívesen fog használni. 

Ne feledje, hogy a fogkefét rendszeresen cserélni kell, általában 3-4 hónaponként.

További kérdések-válaszok gyermekfogászat témában

A gyermekfogászathoz kapcsolódó árakról itt tájékozódhat.