Mi történik a gyermek első fogorvosi vizsgálata alkalmával?

Mikor ideális először fogorvoshoz vinni gyermekem? 

A fogászati szűrővizsgálatok már 1,5 – 2 éves kortól rendszeresen szükségesek, nemcsak a fogak ellenőrzésére, hanem a helyes étkezési/fogmosási szokások kontrollálása, az esetleges rossz szokások (pl. ujjszopás, cumizás) és logopédiai problémák (pl. nyelvlökéses nyelés) szűrése, korrigálása miatt is.

Hogyan időzítsem a gyermekem első fogorvosi vizsgálatát?

Fontos tudni, hogy a gyermekfogászati kezelések több időt vehetnek igénybe, mint a felnőtt kezelések és vizsgálatok. Agyermekek bizalmát elnyerni sok esetben több időt vesz igénybe, mint a felnőttekét. Számos esetben a kezelés első alkalommal nem is valósítható meg a gyermek együttműködésének hiányában. Ilyenkor szükség van “beszoktatásra”, ami akár több alkalom is lehet. 

Mi történik az első találkozás alkalmával?

A legfontosabb szabály talán az, hogy ne akkor vigyük először gyermekünket fogorvoshoz, amikor már fájdalommal küzd ésvalamilyen beavatkozásra szorul. 

Összeköthetjük a saját hat havi kontrollvizsgáltunkkal az ő időpontját, így kialakítva a természetes közeledést a fogorvosi rendelővel kapcsolatban: ha anyu és apu is rendszeresen eljön, hogy megnézzék a fogait, nem lehet olyan rossz hely.

Szerencsés esetben elsőnek egy gyors, fájdalommentes „kukucskálás” az első fogorvosi vizsgálat, amely során a gyermek pozitív élményekkel távozik a rendelőből. Ilyen alkalmakkor ő is megismerkedhet a fogorvossal, a fogászati rendelővel, a liftes székkel, az asszisztenssel. Azon kívül, hogy belenéznek a szájába és megdicsérik, semmi más nem fog történni. Ha nem érték negatív élmények, akkor a következő alkalommal – még akkor is, ha esetleg fáj a foga – félelem nélkül fog ellátogatni a fogászatra.

További kérdések-válaszok gyermekfogászat témában

A gyermekfogászathoz kapcsolódó árakról itt tájékozódhat.