Mik a fogszabályozást érintő legfontosabb kérdések?

Meddig kell hordani a fogszabályozót? Lehet-e fogszabályozni vegyesfogazatban? Mi a teendő, ha leesik a brackett? Mikorra időzítsük az első fogszabályozás konzultációt? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphat a kérdések a fogszabályozásról cikkünkben.

Meddig kell hordani a fogszabályozót?

Kivehető fogszabályozó készülék hordása vegyesfogazatban nagyban függ a páciens együttműködésétől és a csontozati-fogazati eltérés súlyosságától, ezért tág határok között mozoghat az időtartama. Lehet 9 hónap, akár 1,5 év is, de ez napi szinten 12–14 óra viseléssel jelentősen csökkenthető.  Minél többet hordjuk, annál hamarabb oldjuk meg az adott problémát. Ha későbbiekben rögzített készülékes kezelés is szükséges, ezzel az előkezeléssel annak hosszát rövidíthetjük.

Rögzített fogszabályozó készülék esetén szintén az eltérés súlyosságától, komplexitásától függ. Egyszerűbb esetekben 1,5 év, komplikáltabbak esetében, pl. foghúzással járók, inkább 2 év. A rögzített kezelés időtartamát jelentősen csökkenti, ha azt megelőzően előkezelés történt szorgalmasan hordott kivehető készülékkel és szükség esetén logopédiai terápiával.

Mi a teendő, ha leesik a brackett, szúr vagy elcsúszott az ív, mozog a gyűrűm?

Az előbb felsorolt esetleges problémák mind az elsősegélyben történő ellátás kategóriájába tartoznak, így mindenképp jelezni kell és telefonon előre egyeztetetve eredeti időpontnál korábban meg kell jelenni a rendelésen. Az elsősegély alkalmak ingyenesek.

Miért kell a rögzített fogszabályozás után még kivehetőt (retenciós készüléket) hordani? Hiszen már készen vagyunk.

A retenciós készüléket a fix készülék levétele utáni eredmény hosszútávú megőrzése végett szükséges hordani. A fogak szabályzás során erős acélívekhez kötődtek, ezek eltávolítása után minimális fogelmozgás mindig történik. Hogy ez ne váljon láthatóvá a készülék hordása szükséges.

Másik ok: A fogat a fogágyhoz rögzítő rostok átépüléséhez, az új, szabályozott helyzet megszokásához általában hónapok kellenek, ronthatják a már beszabályozott fogak végső pozícióját.

Mi az a fix retainer szál? Miért ajánlott felragasztani és meddig kell viselni?

A szabályozásban részt vett metszőfogak, alsó fogíven a szemfogakat is bennfoglaló helybentartást szolgáló sínezés. A metszőfogak belső felszínére tömőanyaggal ragasztott fém szál, ezért nem látszik. Könnyen tisztítható fogkefével és fogköztisztító kefével. Akár élethosszig benn lehet a szájban, de legalább 5 évig célszerű, ha páciens kéri eltávolítjuk.

Mi az, hogy gumizás? Kell majd csinálnom nekem is?

Hivatalosan intermaxilláris gumizás a folyamat neve. Alsó és felső fix fogszabályozó elemeit összefogva a 2 fogívet egymáshoz húzva a harapást  összehangolja, hogy ne csak esztétikailag de funcionálisan is stabil eredményt érjünk el. Rengeteg alakzatban lehet felrakni, kezelőorvos dönti el és tanítja meg hogyan kell felakasztgatni azt, az adott harapási eltérés függvényében

Engem igazából csak a metszőfogaim torlódása zavar. Lehetne, hogy csak a felső fogívet szabályozzuk?

Lenyomatokból készült mintákon, páciensfotókon és tele illetve a panoráma röntgen kiértékelése után lehet eldönteni, lehetséges-e csak egy fogíven végezni a fogszabályozást, hiszen egy állcsont fogainak kiegyenesítése után a harapás, a másik állcsont fogívével való összecsukás labilissá válhat.

Mikorra időzítsük az első fogszabályozás konzultációt?

Általában 7 éves kortól már el lehet kezdeni a fogszabályozás folyamatát.

Lehet-e fogszabályozni vegyesfogazatban?

Lehet, sokszor korai- kései vegyesfogazatban az egyszerűbb kivehető készülékekkel kivédhetjük a komolyabb eltérések kialakulását, a fogváltás és az állcsontok növekedésének irányítására ebben az életkorban van lehetőségünk. Elkerülhetővé válhat a maradófogazatkor történő foghúzással kombinált fix készülékes kezelések, vagy a sokkal komplikáltabb sebészi kezeléssel támogatott hosszú fogszabályozó terápiák.

Probléma-e ha gyermek ujjszopó, vagy cumis?

A cumi, cumisüveg, párnacsücsök és az ujj a két fogív közt állandó nyomást gyakorol a fogakra és azon keresztül az állcsontok növekedésére is negatívan hat. Sokszor elülső nyitottharapás, előre álló felső metszőfogak, fogívszűkület formájában jelenik meg. Minél hamarabbi leszoktatás javasolt, későbbiekben fogszabályozó kezeléssel lehet az előbb felsorolt problémákat kezelni amire egyébként nem is lenne szükség ha a leszokás időben ált. 4éves korig megtörténik.

Mi a nyelvlökéses, ajakszorításos nyelés?

Nagyon gyakori jelenség, ezért aggodalomra ok nincs. A nyelv kóros pozíciója nyugalomban beszéd nyeléskor a fogakra állcsontokra deformáló hatással lehet. A nyelv teljes testével a szájpadláson helyezkedik el normál esetben azt kerekítve, szélesítve. Ha inkább az alsó fogívben foglal helyet, akkor felső fogívszűkületet és elülső, akár oldalsó nyitottharapást hoz létre.

Fix készülékes kezelés során, ha a fenn említett problémákat sikerül megoldani, de a nyelv pozíciója, vagy az ajaké még mindig nem megfelelő, a rögzített készülék eltávolítása után a kiindulási kép visszaalakulhat. Nyelvlökéses nyelésre és ajakszorításos nyelésre specializálódott logopédus segítsége és az általa adott gyakorlatok végzése nagyon fontos, hogy a fogszabályozással elért szép eredmény tartós is legyen.

Mi a teendő, ha a gyermeknek aftája, felső légúti megbetegedése, vagy herpesze van?

Kezelés ilyenkor a páciens és a rendelő dolgozói érdekében elmarad, új időpont a teljes gyógyulás után telefonon kérhető.

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.