Mennyi idő alatt készül el az implantátum?

Ez egy nagyon jó, komplex témát érintő kérdés, amit megpróbálunk ezen a fórumon röviden, érthetően megválaszolni. Mi a Bobdentben arra törekszünk, hogy pácienseinknek a lehető legkevesebb időt kelljen foghiánnyal eltölteniük.

Fogeltávolítás után mennyi idő múlva kerülhet behelyezésre az implantátum?

Amennyiben az eltávolítandó fog gyökér része, és a körülötte található állcsont alkalmas az úgynevezett azonnali implantációra, akkor az implantátum azonnal behelyezésre kerülhet már a foghúzással egy időben. Sőt, ha az implantátum stabilitása lehetővé teszi az azonnali terhelést, akkor már rögtön a behelyezés után ideiglenes koronát rögzíthetünk az implantátumra. Így megvalósítható az is, hogy a páciens úgy jön be a rendelőbe, hogy van egy kihúzandó foga, és a kezelés után úgy távozik, hogy nem csak eltávolítottuk, hanem azonnal pótoltuk is azt a fogát úgy, hogy közben semelyik másik fogát nem érintettük. Ez az eljárás minden esetben egyénileg tervezendő, és szakmailag mérlegelendő, hogy megvalósítható-e. Amennyiben igen, az egy nagyon páciensbarát eljárást tesz lehetővé. Tudjon meg többet.

Van olyan kezelés típus, amikor kifejezetten törekszünk a foghúzás utáni azonnali implantációra, ugyanakkor olyan eset is előfordul, hogy néhány ( általában 3-4) hónapot várni kell a foghúzás után az implantációval. Ez is minden esetben egyénileg mérlegelt.

Az is lehetséges, hogy foghúzás után a 3-4 hónap letelte után csontpótló beavatkozást kell végezni, amiu után további 6 vagy 9 hónapot kell várni, hogy az implantátum biztonsággal behelyezhető legyen.

Kell-e szednem csontpótlás után antibiotikumot?

Igen. Mivel a szájüreg sohasem teljesen steril, ezért csontpótlás után javasolt az antibiotikum alkalmazása.

Okozhat e allergiát az implantátum?

Gyakorlatilag nem okoz allergiát a fogászati implantátum. Fogászati implantátummal kapcsolatos allergiára való gyanú a szakirodalomban extrém ritka esetként van leírva, és a leírt esetekben sem egyértelműen bizonyítható, hogy a panaszokat allergia okozta.

Az implantált fogak hogyan tisztíthatók?

Az implantált fogak gondos ápolást igényelnek, de alapvetően ugyanazokkal a szájápolási eszközökkel tisztán tarthatók (fogkefe, fogselyem, fogköz tisztító fogkefe), mint a saját fogaink. Ezeket az eszközöket és helyes használatukat mindig egyedileg megmutatjuk és megtanítjuk pácienseinkek. Így nem kell attól tartania, hogy valamit nem megfelelően csinál a szájápolásban, sőt rendszeres kontrollok alkalmával át is beszéljük, el is mélyítjük a helyes szájápolási technikát.

Milyen anyagból készül az implantátum?

A fogászati implantátum orvosi felhasználás céljából bevizsgált nagy tisztaságú titánból készül. A titán biokompatibilis, azaz a szervezet nem indít idegentest reakciót a titánnal szemben. A fogászati implantátumok minősége nagyban függ attól, hogy mennyire szövetbarát a kialakítása formailag és felületi megmunkálásban. Nagyon fontos, hogy az implantátum felszínét a csontsejtek könnyedén be tudják nőni, hogy a becsontosodás (beépülés, integráció) sikeres legyen. Ez leginkább a felszíni kidolgozáson múlik, és különböző gyártók különböző eljárásokkal igyekeznek elérni a legkedvezőbb csontosodási tulajdonsággal bíró implantátum felszínt. Az implantátum formája abban játszik szerepet, hogy a rágáskor fellépő terheléskor az erők a csontban hogyan tevődnek át. Ez az implantátum hosszútávú sikerességének egyik fontos összetevője.

A Bobdentben alkalmazott Nobel Biocare implantátumok évtizedekre visszamenő független vizsgálatokkal bizonyítottan nagyon sikeresen épül be az állcsontba, és hosszú távon is siker várható alkalmazásakor.
A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.